Renoviranje Disove rodne kuće koče naslednici

Renoviranje Disove rodne kuće koče naslednici

Kuća u kojoj je pre 136 godina rođen pesnik Vladislav Petković Dis u Zablaću nalazi se u veoma lošem stanju. Da se objekat ne bi srušio neophodna je hitna rekonstrukcija, ali renoviranje kuće koče nerešeni imovinsko-pravni odnosi sa Disovim naslednicima.

0

Rodna kuća pesnika Vladislava Petkovića Disa u Zablaću je u veoma lošem stanju. Da se objekat, u kome je pre 136 godina rođen naš proslavljeni pesnik, ne bi srušio neophodna je hitna rekonstrukcija, međutim, prema rečima Dušana Radojevića, člana Gradskog veća zaduženog za omladinu i kulturu, renoviranje Disove kuće i dalje koče nerešeni imovinsko-pravni odnosi sa njegovim naslednicima.

Još uvek je teško postići dogovor sa naslednicima

–  Grad je dao svoju reč po tom pitanju a to je da želi da učestvuje u sanaciji i adaptaciji tog objekta. Problem je što 60% vlasništva pripada jednoj osobi, dok ostalih 40% deli 17 naslednika. Radi se na rešavanju tih imovinsko pravnih odnosa, koji su ustvari i najveći problem, a pored toga imamo problem da pronađemo sve naslednike. Ta kuća ima veliku kulturnu vrednost za naš grad, međutim određeni broj naslednika smatra da, pored toga, ima i veliku finansijsku vrednost i tu je nastao problem. Još uvek je teško naći dogovor sa njima, kako objekat ustupiti gradu da bi grad mogao da uloži sredstva i očuva ga od daljeg propadanja. Nama je bitno da oni shvate da taj objekat ima neprocenjivu kulturnu vrednost u odnosu na neku materijalnu i da u svojim zahtevima budu malo realniji da bi moglo da se nađe neko rešenje. Mislim da ćemo uspeti u tome. Većinski vlasnik shvata situaciju, sa njim imamo dobru saradnju i on je izrazio želju da se kuća adaptira kako ne bi došlo do potpunog rušenja objekta. Međutim, sa ostalih 17 naslednika, koji teško mogu da se slože, još uvek imamo problem jer svi treba da se dogovore i nađu zajednički stav, rekao je Dušan Radojević.

Radi se na pronalaženju rešenja

U odnosu na prethodni period, sada se intenzivnije vode pregovori sa tim naslednicima, ali je najveći problem što nema mnogo vremena, jer je kuća u veoma lošem stanju, kaže Bojović.
– Dolazi zima koja će verovatno uzeti svoj danak i kuća će na proleće biti u još gorem stanju. Pokušavamo da što pre rešimo ovu situaciju, obavljen je sastanak sa gradonačelnikom Čačka i predstavnicima Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, ali s obzirom na to da objekat ne pripada ni gradu ni Biblioteci, već privatnim licima, od njih zavisi budućnost te kuće. Ukoliko oni daju saglasnost, objekat će biti spašen, bukvalno je sve prepušteno njihovoj volji, ističe Radojević.

POSTAVI ODGOVOR