Retke i neobične scene u freskoslikarstvu ovčarsko-kablarskih manastira

Retke i neobične scene u freskoslikarstvu ovčarsko-kablarskih manastira

„Svaka istorijska epoha ostavila je trag na manastirima koji svojim postojanjem svedoče o prohujalim vremenima kao i o umetničkom i kulturnom stvaralaštvu mnogih generacija“

0

Delfina Rajić, istoričarka umetnosti i direktorka Narodnog muzeja u Čačku i dr Miloš Timotijević, istoričar, zaposlen u čačanskom Muzeju, održaće večeras sa početkom u 19 časova predavanje u Domu kulture pod nazivom „Retke i neobične scene u freskoslikarstvu ovčarsko-kablarskih manastira“. Delfina Rajić kaže da su za određene segmente večerašnjeg predavanja koristili delove iz drugog izdanja njihove zajedničke knjige „Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure“, koja je objavljena 2012. godine.

– Celokupno umetničko, kulturno i istorijsko nasleđe ovčarsko-kablarskih manastira predstavlja najznačajniju civilizacijsku tekovinu Čačka i njegove šire okoline. Ova zanimljiva manastirska celina postepeno je stvarana šest vekova, kroz neprestane uspone, razaranja, nove obnove, zamiranja, ali ipak uz kontinuitet monaškog života, intelektualnog i umetničkog stvaralaštva koje nikada nije prestalo. Vreme nastanka ovih manastira obavijeno je tamom. Ipak, sa sigurnošću se može reći da su ovčarsko- kablarski manastiri podignuti krajem 14. veka u vreme dolaska monaha Sinaita u Srbiju. Ovaj kosmopolitski monaški pokret istočne Evrope i Sredozemlja upražnjava isihazam. Po svom nastanku, istorijskom razvoju i stvaralačkom životu, ovi manastiri su kao kulturno-istorijska celina veoma raznorodni. Osnivanje, razaranja, obnova, nova rušenja i izgradnja, ustanovili su veliku raznovrsnost i razuđenost umetničkih stilova i tradicija. Svaka istorijska epoha ostavila je trag na manastirima koji svojim postojanjem svedoče o prohujalim vremenima kao i o umetničkom i kulturnom stvaralaštvu mnogih generacija, rekla je Delfina Rajić.

Direktorka Narodnog muzeja u Čačku se bavi istraživanjima crkava i manastira u čačanskom kraju, sa posebnim osvrtom na ikonopis. Do sada je objavila sedam knjiga, 28 naučnih studija, članaka i rasprava, više od 45 kataloga i realizovala je tri stalne muzejske postavke. Glavna područja naučnih interesovanja dr Miloša Timotijevića su istorija Drugog svetskog rata, problemi socijalističke modernizacije na Balkanu i društvena istorija Srbije u XX veku. Autor je i koautor 21 monografije i preko 100 naučnih radova. Delfina Rajić i dr Miloš Timotijević su dobitnici više zajedničkih nagrada i priznanja među kojima su nagrade Opštine Čačak 2004. godine, „Mihailo Valtrović“ Muzejskog društva Srbije takođe 2004, „Danica Marković“ Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis za knjigu godine 2004. i 2012, nagrade Nacionalnog komiteta ICOM-a za Srbiju 2008. i 2012, nagrade „Stuplje“ na Međunarodnom sajmu knjiga u Banja Luci 2012. i mnogih drugih.

POSTAVI ODGOVOR