Rimske terme 50 godina nakon otkrića

Rimske terme 50 godina nakon otkrića

Rimske terme u Čačku proglašene su za spomenik kulture 1970. godine.

0
Rimske terme_ foto: Milenko Savović

Čačanski Narodni muzej organizuje skup pod nazivom „ Rimske terme 50 godina nakon otkrića: dijalog nasleđa i zajednice“. Skup će se održati u sredu i četvrtrak u Naučno-tehnološkom parku, a po rečima Delfine Rajić, direktorke Muzeja, posvećen je obeležavanju 50 godina od istraživanja i prezentacije Rimskih termi koje su smeštene u samom gradskom jezgru.
– Skup je posvećen obeležavanju jubileja, 50 godina od istraživanja i prezentacije Rimskih termi smeštenih u gradskom jezgru Čačka i zaleđu gradskog šetališta. Istraživanje termi predstavlja početak rada na otkrivanju antičkog nasleđa u samom gradu i na široj teritoriji u oblasti delovanja Muzeja u Čačku.  Posle arheoloških radova 1970. godine objekat je konzerviran u periodu od 1970. do 1972. godine u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, a prema projektu Radoslava Prokića. Rimske terme u Čačku proglašene su za spomenik kulture 1970. godine.
Prvi dan skupa referate će izlagati stručnjaci koji se na direktan ili indirektan način bave arheološkim kulturnim nasleđem. Biće prikazani putevi istraživanja, interpretacije i prezentacije kulturnog nasleđa, sa naglaskom na razvoj arheološkog lokaliteta kroz održivo upravljanje i implementaciju u svakodnevni život zajednice.
Drugi dan skupa biće organizovana panel diskusija Rimske terme 50 godina nakon otkrića: rimsko nasleđe Čačka, naša zajednička baština. Prateći program skupa je izložba na otvorenom pod nazivom Antički Čačak, rekla je Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja.

POSTAVI ODGOVOR