Ružić: Vrhunska umetnost kod nas je kompromitovana

Ružić: Vrhunska umetnost kod nas je kompromitovana

0

Milan Ružić, književnik iz Lučana reagovao je na vest da je ove godine izostalo finansijsko učešće države u organizaciji ivanjičke „Nušićijade“.

Ružić je revoltiran ne samo činjenicom da republička vlast ignoriše „Nušićijadu“ nego i time što se mediji time nisu bavili. Ružić smatra i da je suma od 250.000 dinara koja je bila predviđena za „Nušićijadu“ pa ukinuta, kako kaže, „sama po sebi sramotna, a njeno ukidanje ne poznaje granice u sramoti“.

Književnik kaže da nije Ministarstvo kulture krivo što ivanjička manifestacija nije dobila novac, nego država koja budžetom za kulturu izdvaja minimalna sredstva.

– Imam utisak da danas živimo nekadašnju parodiju, onako kako je Nušić opisivao državu. Kod nas je vrhunska umetnost kompromitovana i izjednačena sa trivijalnim, a uzdignuta je nekultura sa mediokritetima kao njenim nosiocima. I narod je kriv što je to dozvolio. A najveća ironija i večiti materijal, čak i za Nušićevo pisanje, je to što država tvrdi da podržava umetnost, umetnike i njihove tekovine, zaključuje Ružić.

POSTAVI ODGOVOR