Претрага
[rstr_selector]

Šalter i dalje omiljeniji od virtuelnog matičara

Iako usluga virtuelnog matičara u Čačku postoji od 2009. godine, veći broj građana se i dalje odlučuje za onu klasičnu koja se obavlja na šalterima. Miloš Petronijević iz Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove, napominje da se radi o efikasnoj usluzi koju najviše koriste Čačani koji ne žive u rodnom gradu.

– Usluga virtuelnog matičara od 2009. godine pa sve do sada funkcioniše besprekorno. Preko ovog servisa pristiže manje zahteva jer ga prevashodno koriste građani koji žive u drugim gradovima i koji nisu u mogućnosti da dođu i da na šalterima izvade potrebnu dokumentaciju. Ova usluga se najviše odnosi na uverenja o državljanstvu koja još uvek nisu centralizovana, a podrazumeva naručivanje, odnosno slanje uverenja o državljanstvu na kućnu adresu, kaže Petronijević.

Elektronska evidencija o državljanima očekuje se do kraja godine

Petronijević dodaje da podatke iz matične knjiga rođenih, venčanih i umrlih građani mogu preuzeti u biloj kojoj matičnoj službi u Srbiji jer su ti podaci centralizovani, što nije slučaj sa podacima o državljanstvu.

– Korisnici ovog servisa su veoma zadovoljni, jer kada naruče dokument preko virtuelnog matičara, on im stiže na kućnu adresu sutradan. Izvodi iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih mogu se preuzeti u bilo kojoj matičnoj službi zemlje jer su podaci centralizovani, dok se centralizovanje podataka uverenja o državljanstvu očekuje do kraja godine, navodi Petronijević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести