Sanacija užičke tvrđave

Sanacija užičke tvrđave

Kraljevački Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji svojim radom pokriva četiri upravna okruga, ove godine je planirao i sanaciju užičke tvrđave

0

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva ove godine je kod Ministarstva kulture konkurisao, između ostalih, i za sredstva potrebna za revitalizaciju užičke tvrđave, odnosno Starog grada smeštenog nedaleko od magistrale koja vodi prema Zlatiboru. Prema rečima direktora Zavoda, Ivana Mulunovića, projektom je za sanaciju ovog spomenika kulture predviđeno 12 miliona dinara.
– To bi bila prva faza hitnih, preventivnih konzervatorskih mera, odnosno pružanje prve pomoći užičkoj tvrđavi. I grad Užice ima strategiju vezanu za ovaj objekat. Naime, oni žele da pokušaju da Stari grad upotrebe u funkciji turizma. Namera im je da pronađu turističke potencijale tvrđave, načine za njeno povezivanje sa turističkom ponudom, kao i načine za što bolju iskorišćenost ovog spomenika kulture, kaže Milunović.

Sanacija crkava

Direktor kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture naglašava da je ove godine u planu i sanacija pojedinih crkava, odnosno hitne mere za srednjevekovne crkve koje nemaju svoje krovove. Osim toga, Zavod će u 2017. godini raditi i na nekoliko edukativnih projekta.

POSTAVI ODGOVOR