[rstr_selector]

Saobraćajci štrajkuju zbog načelnika

Većina pripadnika Odeljenja saobraćajne policije u Čačku štrajkuje zbog, kako navode, suspendovanja načelnika ove službe Dragoslava Krdžića. Zajedno sa Krdžićem na isti način je kažnjen i saobraćajac Dejan Tadić.

Štrajk glađu započelo je juče posle podne sedam saobraćajaca. Oni su svoj protest nastavili i danas u dvorištu čačanske saobraćajne policije u Bulevaru oslobođenja, gde je na ulazu postavljena policijska „marica“, a kapiju čuva desetak policajaca čiji je zadatak da spreče suspendovanim službenicima da uđu u ovu zgradu. Ulaz u zgradu saobraćajne policije danas je bio zabranjen i brojnim novinarskim ekipama.

Štrajkači zahtevaju, osim vraćanja na dužnost svojih kolega i smenu penzionisanjem načelnika Policijske uprave u Čačku Milovana Petrovića, „jer su međuljudski odnosi u PU Čačak već duže vreme ozbiljno narušeni“. Prema rečima štrajkača Petrović je već ispunio uslove za penziju.

Povod za masovan štrajk, prema izjavama sindikalaca, bila je odluka o privremenom udaljenju sa radnog mesta načelnika saobraćajne policije Krdžića i suspendovanog policajca Tadića. Čačanske saobraćajce razljutilo je što je ova odluka usledila pre ocene nadležnog tužilaštva da li u postupanju ova dva suspenovana pripadnika čačanske policije ima elemenata krivičnog dela. Koliko je reč o ozbiljnom sukobu, govori i činjenica da je rešenje o suspenziji načelniku Krdžiću juče uručio general Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije Srbije.

Za protekla 24 sata obe strane ovog „sukoba“, odnosno i vrh Policijske uprave u Čačku i sindikat, dali su nekoliko oprečnih saopštenja i izjava.

Prema rečima nadležnih u Nezavisnom policijskom sindikatu od danas je i većina saobraćajaca u štrajku, koji „poštuju zakonski minimum rada“. Sindikalci kažu da od 96 zaposlenih u Upravi saobraćajne policije u Čačku, radi svega nekoliko službenika. Kao osnovni razlog za protest čačanskih saobraćajaca, Goran Radovanović, predsednik predsedništva Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) navodi „nezakonito postupanje i zloupotrebu insutucija od strane interesnih grupa pojedinih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova“:

“ Protiv Krdžića je neosnovano podneta krivična prijava radi diskreditacije njegovog ugleda koji ima u kolektivu, ali i u čitavom Moravičkom okrugu. Tužilaštvo će se ubrzo izjasniti o navodima iz krivične prijave. Mi smatramo da ne postoje elementi krivičnog dela i da je od strane pojedinih moćnika zloupotrebljen taj način podnošenja krivične prijave. Tražimo od Tužilaštva, koje je jedino merodavno, da odluku donese što pre kako bi se izbegla eskalacija sukoba.“ – rekao je Radovanović.

Za kolege, odnosno pripadnike MUP-a koji su danas došli iz redova redovne policije, da spreče ulaz suspendovanih policajaca, Radovanović smatra da postupaju nezakonito i da mogu izazvati „eskalaciju sukoba“:

“ Mi smo danas bukvalno upotrebom fizičke snage izbačeni iz policijske ispostave u Čačku, što nije zabeleženo u novijoj istoriji policije. Nedopustivo je da policajac krene na policajca, što se danas u Čačku dogodilo. Pozvali smo ministra Ivicu Dačića da dođe u Čačak, kako bi rešio ovu napetu situaciju. Očekujemo da će to biti uskoro, čim se ministrar vrati u Srbiju.“ – kaže Radovanović i tvrdi da će štrajk trajati dok se ne ispune svi zahtevi čačanskih policajaca. Međutim, on ne polaže prevelike nade u ishod pregovora sa vrhom lokalne policije, jer su oni danas odbili da ih prime.

Radovanović najavljuje da će čačanskom tužilaštvu podneti krivičnu prijavu na zapisnik zbog ometanja sindikalnog rada.

Čelnici Policijske uprave za sve dane štrajka saobraćajaca nisu se direktno obraćali javnosti. Izdali su nekoliko saopštenja. U ranijem saopštenju se potvrđuje podnošenje krivične prijave protiv načelnika Krdžića zbog sumnje da je izvršio krivično delo neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca i da će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak, uz doneto rešenje o privremenom udaljenju iz MUP-a.

U današnjem saopštenju PU Čačak tvrdi da štrajkuje samo sedam policajaca, dok se svi ostali nalaze na redovnim zadacima, odnosno da „redovno vrše kontrolu i regulisanje saobraćaja“. Takođe se navodi da je štrajk nedozvoljen, da je organizovan suprotno Zakonu o štrajku, jer iza njega ne stoji reprezentativni sindikat. Sa druge strane sindikalac Radovanović kaže da čačanski policajci zaista vrše uviđaj po pozivu građana.

Međutim, u proteklih nekoliko dana, kaže on, nije napisana nijedna kazna vozačima. Sličan sukob dvojice načelnika Petrovića i Krdžića, dogodio se i prošle godine kada je većina saobraćajnih policajaca u Čačku bila u „tihom štrajku“ u znak solidarnosti sa kolegom Dejanom Tadićem koji je po kazni bio premešten u Gornji Milanovac.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023