Sećanje na delo Milenka Pajića

Sećanje na delo Milenka Pajića

Četiri godine nakon smrti književnika, Dom kulture organizuje promociju obnovljenog izdanja njegove prve zbirke, "Jednostavni događaji"

0

Milenko Pajić (1950 – 2015), književnik i likovni umetnik, svestranom delatnošću obeležio je kulturnu scenu našeg grada. Uglavnom na relaciji između Požege, gde je živeo i Čačka, u kome je uređivao dramski program Doma kulture, bio je glavni urednik revije za kulturu „Art 032“, član Udruženja književnika Srbije, Udruženja likovnih umetnika Srbije – sekcija proširenih medija, Udruženja književnika Vojvodine, Srpskog književnog društva, i Udruženja dramskih pisaca Srbije.

Od tridesetak knjiga kratkih priča, pripovedaka, novela, romana, dramskih tekstova, knjiga za decu i dela mešovitih žanrova, mnoga su prevedena na više jezika. Njegova dela su uvrštena u antologije savremene srpske fantastične i postmoderne proze, a pisao je i kolumne za „Danas“, „Čačanski glas“, „Vesti“. Dobitnik je Andrićeve, Politikine, Nolitove, nagrade „Milutin Uskoković“, „Laza Kostić“, kao i nagrade Užičkog salona likovne umetnosti. Samostalno je dvanaest, a grupno više puta izlagao u galerijama iz zemlje i inostranstva. Sredinom devedestih godina, u čačanskom Domu kulture pokrenuo je sekciju kreativnog pisanja za mlade, čiji su rezultat dva broja učeničkog biltena „Dobra reč“ i kasnija knjiga „Časovi iz pesništva i lepe književnosti: kratak kurs kreativnog pisanja i čitanja“.

Umetniku i saradniku u čast

Na njegov lik i delo, Dom kulture podseća u utorak 16. aprila, kada će od 19 i 30 časova u maloj sali biti promovisano novo izdanje „Jednostavnih događaja“. U pitanju je debitantska zbirka proze, u čijem uvodu iz davne 1982. stoji: „Milenko Pajić je sasvim mlad autor koji je nedavno počeo da se javlja u beogradskim književnim listovima. Ovde je sakupio niz kratkih proza u kojima se fantastično prepliće sa realnim i koje otkrivaju živu intelektualnu radoznalost, poznavanje moderne literature i nesumnjiv dar.“ Rukopis, iznova objavljen u celini, ujedno predstavlja prvo izdanje „Bibioteke Pajić“.

Na književnoj večeri učestvuju i o autoru govore: njegov sin Uroš Pajić, diplomirani grafičar, profesor likovne kulture, pisac i muzičar, Petar Arbutina, književni kritičar i Dragan Jovanović Danilov, pisac. Muzičke minijature izvodiće učenici Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“.

POSTAVI ODGOVOR