Претрага
[rstr_selector]

Seno sa poplavljenih područja toksično za stoku

Uz uobičajene stočne bolesti na prelazu iz hladnijeg na toplo vreme, veterinari na području Mrčajevaca ove godine su konstatovali i trovanja stoke izazvanog senom sa područja poplavljenih prošle godine. Ipak, veterinar Radoslav Bogićević kaže da trovanja nisu izazvala veće probleme i da uginuća stoke nije bilo.

– Utvrđeno je da je seno kupljeno u delu Katrge u kojem su bile poplave. To nam je bio orijentir da zaključimo da problemi koji su se kod stoke pojavili potiču od tog sena. Moram da pojasnim: uobičajene bolesti stoke za ovo doba godine su virusna pneumonija i dijareja. Ali, ni jedna ni druga od ovih bolesti se ne manifestuju krvlju u mokraći stoke zbog čega smo zaključili da je u pitanju trovanje. Srećom, u svim slučajevima koje smo ove godine imali, izbacivanjem te hrane iz organizma životinja, bolest je prošla, kaže Bogićević.

Nije bilo uginuća

Bogićević naglašava da različite vrste životinja različito podnose bolest.

– Različito oboljevaju različite kategorije životinja. Starije životinje su otpornije, dok se mlađe životinje leče malo teže. Međutim, u oba slučaja primenjujemo simptomatsku terapiju kao i kod gripa kod ljudi. Obično ne bude uginuća, osim kod izuzetno mlade teladi.


Mnogi sami leče svoju stoku

– Imali smo ove godine mnogo slučajeva trovanja, ali ne mogu da kažem tačan broj. Razlog za to je da mnogi vlasnici životinja ne prijavljuju bolest u želji da izbegnu davanje antibiotika stoci, pre svega zbog mleka. Mnogi iskusni stočari već su navikli na slične situacije, pa znaju kako da se ponašaju u takvim situacijama i kako da leče stoku. Ako se bolest produži i intenzivira, pa ne mogu sami da je saniraju, tek rad pozovu veterinara.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *