Seno sa poplavljenih područja toksično za stoku

Seno sa poplavljenih područja toksično za stoku

Na području Mrčajevaca ove godine veterinari ustanovili veliki broj trovanja stoke uzrokovanog senom iz Katrge koja je poplavljena prošle godine

0

Uz uobičajene stočne bolesti na prelazu iz hladnijeg na toplo vreme, veterinari na području Mrčajevaca ove godine su konstatovali i trovanja stoke izazvanog senom sa područja poplavljenih prošle godine. Ipak, veterinar Radoslav Bogićević kaže da trovanja nisu izazvala veće probleme i da uginuća stoke nije bilo.

– Utvrđeno je da je seno kupljeno u delu Katrge u kojem su bile poplave. To nam je bio orijentir da zaključimo da problemi koji su se kod stoke pojavili potiču od tog sena. Moram da pojasnim: uobičajene bolesti stoke za ovo doba godine su virusna pneumonija i dijareja. Ali, ni jedna ni druga od ovih bolesti se ne manifestuju krvlju u mokraći stoke zbog čega smo zaključili da je u pitanju trovanje. Srećom, u svim slučajevima koje smo ove godine imali, izbacivanjem te hrane iz organizma životinja, bolest je prošla, kaže Bogićević.

Nije bilo uginuća

Bogićević naglašava da različite vrste životinja različito podnose bolest.

– Različito oboljevaju različite kategorije životinja. Starije životinje su otpornije, dok se mlađe životinje leče malo teže. Međutim, u oba slučaja primenjujemo simptomatsku terapiju kao i kod gripa kod ljudi. Obično ne bude uginuća, osim kod izuzetno mlade teladi.


Mnogi sami leče svoju stoku

– Imali smo ove godine mnogo slučajeva trovanja, ali ne mogu da kažem tačan broj. Razlog za to je da mnogi vlasnici životinja ne prijavljuju bolest u želji da izbegnu davanje antibiotika stoci, pre svega zbog mleka. Mnogi iskusni stočari već su navikli na slične situacije, pa znaju kako da se ponašaju u takvim situacijama i kako da leče stoku. Ako se bolest produži i intenzivira, pa ne mogu sami da je saniraju, tek rad pozovu veterinara.

POSTAVI ODGOVOR