Šest novih havarija na vodovodnoj mreži u Čačku tokom vikenda

Šest novih havarija na vodovodnoj mreži u Čačku tokom vikenda

Havarije koje su se dogodile tokom vikenda odložile su rešavanje kvarova zaostalih iz prošle godine, ali se i njihovo rešavanje očekuje narednih dana, najavljuju iz „Vodovoda“

0

Tokom vikenda je došlo do havarija na vodovodnim cevima na šest lokacija u Čačku, a pored redovnih angažovane su i dodatne ekipe za sanaciju kvarova.

Vladimir Đinić, šef službe za izgradnju i održavanje JKP „Vodovod“ Čačak, kaže da je ovo jedan od najtežih vikenda u poslednje 2 godine za dežurne ekipe ovog javnog preduzeća, jer je na šest lokacija u gradu došlo do pucanja vodovodnih cevi u toku jednog dana:

– U nedelju su sve dežurne ekipe JKP „Vodovod“ radile u pojačanom sastavu. Pored ekipe koja dežura vikendom, angažovana je i dodatna ekipa. Havarije su se dogodile na raznim lokacijama, u ulicama Radovana Jovanovića, Kneza Vase Popovića, Jaše Prodanovića kod stare „Mlekare“, u Ratka Parezanovića,  u Ulici br. 44, kao i u Dragačevskoj ulici, gde je dva puta došlo do pucanja cevi, napominje Đinić.

On napominje da je jutros saniran još jedan kvar na vodovodnoj cevi, u Ulici Gospodar Jovanovoj, gde se havarija desila u nedelju kada su sve dežurne ekipe bile na granici izdržljivosti usled prekomernog rada. Ostao je još jedan manji kvar u Ulici Radiše Poštića gde isticanje vode pravi led na površini, ali u malom obimu.

Bezbednost radnika na prvom mestu

Bezbednost radnika koji izvode popravke na vodovodnoj mreži je jedan od prioriteta  JKP „Vodovod“, a to je jedini razlog zašto se voda isključuje u večernjim časovima a popravke vrše sledećeg dana, navodi sagovornik, dodajući da se oni uvek trude da zatvore dotok vode što je kasnije moguće.

–  Ukoliko se neka havarija dogodi do kraja radnog vremena, naše ekipe pokušavaju odmah da pristupe sanaciji, ali ako se pucanje neke cevi desi u ranim večernjim satima, bezbednost radnika ne bi bila zadovoljajavuća. Tu se radi o velikim dubinama, preko 2 metra, zato te kasne popravke ostavljamo da se urade u dnevnim uslovima. U suprotnom bi se radilo o noćnom radu, pod reflektorima. Mi smo opremljeni, posedujemo reflektore, ali smatramo da naši radnici ne bi bili bezbedni u takvim uslovima. Ljudski život je na prvom mestu. Zbog toga smo prinuđeni da isključimo dotok vode uveče, posebno zimi, jer bilo koje veliko isticanje vode može uzrokovati opasnost od stvaranja leda na putu, što ugrožava saobraćaj. Mi se uvek trudimo da zbog gsnabdevanja građana zatvorimo vodu što je kasnije moguće, a u ekstremnim slučajevima kada su u pitanju delovi velikih naselja, šaljemo i cisternu za snabdevanje građana najneophodnijim količinama vode za piće, ističe Đinić.

JKP „Vodovod“ je dužan da u roku od 12 sati popravi prijavljeni kvar, odnosno omogući uredno snabdevanje vodom. Prema rečima sagovornika, popravke se završavaju i za 7 sati, odnosno pre isteka predviđenog roka za sanaciju kvara. Havarije koje su se dogodile tokom vikenda, odložile su rešavanje kvarova zaostalih iz 2019. godine, ali se i njihovo rešavanje očekuje narednih dana.

POSTAVI ODGOVOR