Претрага
[rstr_selector]

Синдикат образовања Чачак: Потребна бржа реакција државе на пропусте у систему школства

Владимир Аџић: „Знате и то да Унија синдиката последњих 12 година тражи статус службеног лица. Ја не могу да верујем да постоји Парламент, а да толики низ година професори не могу да добију статус службених лица. Исто тако, што се тиче других проблема у образовном систему, много споро се ради…”

Чланови Синдиката образовања Чачак, донели су одлуку о обустави наставе у школама у Чачку због трагедије која се јуче догодила у београдској ОШ „Владислав Рибникар“.

Многи психолози и педагози изнели су свој став поводом јучерашњег догађаја, наводећи да је тако нешто било очекивано, из разлога што је насиље у школама кулминирало до те мере да се тешко може зауставити.

Синдикат већ извесно време апелује на надлежне да примене њихове конкретне предлоге за решавање проблема насиља у школа, али до данас је мало тога урађено, истакао је Владимир Аџић, председник Синдиката образовања Чачак на конференцији за медије поводом јучерашњег догађаја, која је одржана у подне на Градском тргу у Чачку.

– Овде смо на Тргу били 1. децембра прошле године, протестујући након инцидента када је измакнута столица колегиници из Трстеника. Тада је Унија синдиката дала конкретне предлоге за решавање проблема и Министарство је урадило део тога. Направљена је Радна група, али и даље се јако споро ради. Та Радна група је дала неке предлоге, али тек сада се расправља о законима који су планирани за примену од 1. септембра. Господо драга из Министарства и државе, ви који одлучујете о нечему у овој земљи – много споро се ради. Боље да се завршило на томе што је измакнута столица, па да су мере донете и важиле од 23. јануара и да је пооштрено оно што смо тражили. А тражили смо да, поред тога што деца одговарају у основној школи за своје поступке, да за њих  одговарају и родитељи, ако треба и новчано и кривично. Тражили смо хитну измену у том сегменту. Видите до чега је јуче дошло.

Порука Уније надлежнима: „Пређите са речи на дела”

– Опет упозоравамо, доста је било, пређите са речи на дела, радите брже, најбрже што можете. Знате и то да Унија синдиката последњих 12 година тражи статус службеног лица. Ја не могу да верујем да постоји Парламент, а да толики низ година професори не могу да добију статус службених лица. Исто тако, што се тиче других проблема у образовном систему, много се чека. Неки предлози Уније су прихваћени, али опет кажем, много споро се ради.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести