Sindikat „Sloga” traži smenu rukovodstva fabrike ,,Milan Blagojević-namenska”

Sindikat „Sloga” traži smenu rukovodstva fabrike ,,Milan Blagojević-namenska”

Razlog za ovakav zahtev je jučerašnji požar koji se dogodio u fabrici u Lučanima kada su dva radnika pretrpela lakše telesne povrede, ali i incident koji se dogodio pre dve godine, kada su u požaru poginula dva radnika

0

U farbici ,,Milan Blagojević” u Lučanima juče se dogodio požar u kome su lakše povređena dva radnika. Milka Jovanović Božić, referent za odnose sa javnošću u ovoj farbici, kaže da je u pitanju „tehnološki požar” za koji niko nije odgovoran jer je sve što se tiče bezbednosti zaštite na radu bilo ispoštovano od strane radnika, ali i preduzeća.

– Juče oko 13 časova i 50 minuta došlo je do tehnološkog požara koji je tehnologijom predviđen kao mogućnost u takvoj vrsti proizvodnje. Tom prilikom su dva radnika zadobila lakše telesne povrede, odmah su prevezeni u Dom zdravlja gde im je ukazana lekarska pomoć, a nakon toga su se vratili na svoja radna mesta. Dakle, ta dva mladića nemaju ozbiljne povrede, u pitanju su manje poderotine nastale tokom bežanja od plamena. Nema ničije krivice, sve što se tiče bezbednosti zaštite na radu je bilo ispoštovano i od radnika i od preduzeća. Protivpožarni sistem je savršeno odradio sve, a za sve to postoji i video snimak na kome se lepo vidi kako se situacija odigrala, kaže naša sagovornica.

Sindikat ,,Sloga”: Ne postoji „tehnološki požar”

Nakon ovog događaja, Udruženi sindikati Srbije „Sloga” zatražili su smenu generalnog direktora i kompletnog rukovodstva fabrike ,,Milan Blagojević”. Željko Veselinović, predsednik Sindikata „Sloga”, kaže da su rukovodioci fabrike juče pokušali da zamažu oči javnosti, time što su kao opravdanje za incident naveli termin „tehnološki požar” koji je po njihovom mišljenju izmišljen.

Veselinović smatra da bi, ukoliko Radoš Milovanović ne podnese ostavku na funkciju direktora, državni organi trebalo da reaguju.

– Ono što je za nas krucijalno je to što su firma, kao i svi oni koji su bliski Radošu Milovanoviću, probali da relativizuju jučerašnji događaj i da ga opravdaju time da je u pitanju očekivan tehnološki požar. Ja sam trinaest godina radio u Železari u Smederevu koja je još opasnija fabrika nego Namenska, a za to vreme nikada nisam čuo da požar može da bude očekivan, niti sam čuo da postoji termin „tehnološki požar”. To je juče izmišljeno samo da bi se javnost dezinformisala ili shvatila da je to nešto što je sasvim normalno i svakodnevno, da se požari tamo dešavaju svakoga dana, pa iako neko izgori, šta ćemo, tako se desilo. Kada neko dozvoli sebi da se posle svih tih tragedija, smrtnih slučajeva i povreda incidenti opet dešavaju, smatram da je smena u ovom trenutku najmanje što se mora uraditi. Da rukovodstvo fabrike ima barem malo morala, sami bi podneli ostavke i povukli se, ali pošto sam siguran da oni to neće uraditi, onda bi državni organi trebalo da stanu iza toga i da sve te ljude smene.

Bezbednost radnika mora biti na prvom mestu

– Smatram da nikome nije u interesu da se Namenska ponovo provlači kroz medije kao firma u kojoj jedan čovek 30 i nešto godina vedri i oblači, ponaša se kao gazda i koji je na neki način gospodar života ili smrti, što je veoma opasno. Nadam se da će se nadležni urazumiti i da će skloniti sve te problematične ljude, dovesti stručne, mlade i kompetentne, kojima će bezbednost i zdravlje zaposlenih biti prioritet, zaključio je Veselinović.

POSTAVI ODGOVOR