[rstr_selector]

Sjenički sir kao srpski brend

Kako kaže Mustafa Baltić, pomoćnik predsednika ove opštine, stogodišnja tradicija proizvodnje sjeničkog sira se ne dovodi u pitanje, a s obzirom na to da je geografsko poreklo već zaštićeno, stvoreni su svi uslovi da se tehnologija proizvodnje sjeničkog sira doda na kulturnu mapu Srbije. Nakon toga, kaže Baltić, Sjenica će pokušati da konkuriše i kod Uneska.

– Svesni smo da je to dug proces, a, pri tom, ja nisam senzacionalista i smatram da o tome treba pričati tek kad se bude dogodilo. Naravno, trudićemo se da apliciramo i da ovu tehnologiju zaštitimo i kod Uneska, kaže Baltić.

Proizvodnja sira osnov je privrede u Sjenici

Sjenički sir je proizvod prepoznatljivog imena koji je karakterističan za širi prostor Sjeničko-pešterske visoravni, dakle čitavog Peštera i sjeničke kotline. Baltić tvrdi da je posebnost ovog sira u njemu samom.

– Podneblje, klima i specifično bilje koje pase ovdašnja stoka veoma su važni segmenti proizvodnje sjeničkog sira. Zato je, između ostalog, bilo važno zaštititi geografsko poreklo. Mi nećemo imati problem da će tog kulturnog dobra nestati jer je to osnova privrede kod nas, naglašava Baltić.

Brend će zaštititi male proizvođače sira

Pomoćnik predsednika opštine Sjenica, Mustafa Baltić smatra da će opština štiteći brend sjeničkog sira zaštititi i male proizvođače.

– Zaštitićemo ih od monopola i od uništenja samog proizvoda kroz industrijsku proizvodnju. Industrijska proizvodnja nametala bi neka druga rešenja koja ovde nisu primenjiva. Upravo zato treba da zaštitimo tehnologiju proizvodnje sjeničkog sira jer je njegova tajna u tome. Dakle, mi ne štitimo sir kao proizvod, nego način njegove proizvodnje, zaključuje Mustafa Baltić.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *