Претрага
[rstr_selector]
dav

Školarci sa Rudnika se istakli u prikupljanju limenki i starog papira

Osnovna škola „Arsenije Loma” sa Rudnika osvojila je drugo mesto na takmičenju u predatoj količini sakupljenih limenki i starog papira na konkursu Međunarodnog programa Eko škole. Po rečima Katarine Ilinčić, učiteljice i eko-školskog koordinatora, prikupljeno je oko 280 kilograma limenki i preko 2,5 tone papira, a sve je rađeno sa akcentom na zaštiti šuma jer se sakupljanjem starog papira od seče spasu mnoga stabla. Katarina Ilinčić je rekla da će nagradu u vrednosti od 50.000 dinara iskoristiti za opremanje kabineta za hemiju ili biologiju.

– Mi smo već nepune dve godine uključeni u Međunarodni program Eko škola, vredno radimo na svim aktivnostima, ali smo najbolji u sakupljanju plastičnih čepova, limenki, kao i starog papira i kartona. Na takmičenju smo osvojili drugo mesto sa predatih 280 kilograma limenki, a takođe smo predali preko dve tone starog papira. Osvojili smo 50.000 dinara a taj iznos ćemo iskoristiti za opremanje kabineta za hemiju ili biologiju u našoj školi, a od prikupljenih sredstava za predat papir smo realizovali izlet za učenike naše škole i tom prilikom smo posetili Bukulju, Aranđelovac i Topolu, kaže Ilinčić.

Akcenat na zaštiti šuma

Katarina Ilinčić kaže da im je plan bio da sakupljanjem starog papira spasu mnoga stabla koja se na planinskom području masovno seku i na taj način se uništavaju šume.

-S obzirom na to da živimo na ovom podneblju gde je planinsko područje na kome se masovno seku stabla i uništavaju šume, opredelili smo se za zaštitu šuma, a sakupljanjem starog papira od seče se spasu mnoga stabla. U sakupljanju su uglavnom učestvovali učenici od petog do osmog razreda, a imali smo i pomoć drugara nižih razreda iz izdvojenog odeljenja osnovne škole u Ugrinovcima. Pored njih, redovno nam pomažu i prodavnice iz varošice, ugostiteljski objekti, a veliku pomoć imamo i od Rada Radovanovića, vlasnika restorana „Rudnički breg”, navodi naša sagovornica.

Katarina Ilinčić dodaje da je škola i dalje uključena u Međunarodni program, da ima podršku lokalne zajednice kao i dobru saradnju sa Ekološkom kancelarijom opštine Gornji Milanovac i sa javnim komunalnim preduzećem.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *