[rstr_selector]

Školska uprava dala saglasnost na plan nadoknade časova

Obavezu nadoknade časova koji nisu održani zbog produžetka prazničnog raspusta ispoštovaće sve škole u Moravičkom okrugu, kaže Rada Karanac, savetnica u Školskoj upravi. Ipak, ona naglašava da škole nemaju jedinstven plan nadoknade već da su se neke odlučile za jednu, a druge za drugu preporuku Ministarstva prosvete.

– Nemaju sve škole isti plan nadoknade nego su planove pravile prema uslovima i mogućnostima koji su im poznati i razlikuju se od škole do škole. Negde je grejanje otežavajući faktor, a negde prevoz. Svakako su ispoštovane odluke Ministarstva i na predlog školskih odbora i direktora škola mi smo dali saglasnost, kaže Karanac.

Zbog različitih uslova, različiti planovi nadoknade

Karanac kaže da je nemoguće objediniti nadoknadu za sve škole na nivou jedne opštine zbog toga što ne funkcionišu sve škole isto.

– Nisu isti uslovi za sve škole. Polazimo od grejanja, od mesta gde se nalazi škola, da li je u pitanju gradska ili seoska škola, da li ima prevoza… Tako da je svaka škola, odnosno njihov školski odbor, doneo odluku kada će moći da nadoknade časove, a sve poštujući i odluke roditelja i učenika. Recimo, seoske škole to nikako ne bi mogle u toku zime jer uvek moraju da pođu od pretpostavke nekih vremenskih neprilika. One su nadoknadu časova ostavile za prolećne subote. Gradske škole koje imaju obezbeđeno grejanje i nemaju problema sa prevozom, nadoknadiće časove tako što će produžiti prvo polugodište za dva dana ili će za dva dana skratiti trajanje raspusta, odnosno počeće nastavu dva dana ranije. Znači, isključivo zavisi od škole do škole, i od odluke školskog odbora, odnosno direktora škole, rekla je Karanac.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *