Претрага
[rstr_selector]

Slabovidi Čačani bez ijedne knjige na Brajevom pismu

Ukidanjem državnih sredstava kojima je do sada finansiran rad biblioteke „Dr Milan Budimir“, jedine u zemlji sa knjižnim fondom prilagođenim slepim i slabovidim licima, pogođeno je i oko 150 Čačana koji su obučeni da čitaju knjige napisane Brajevim pismom.

U Moravičkom okrugu ima ukupno 450 slepih i slabovidih lica, a ova beogradska biblioteka bila je jedino mesto na kome su mogli da pozajme knjigu.

Čačanska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ ne raspolaže nijednim primerkom knjige napisane znakovima koje slabovida lica raspoznaju. Biblioteka posedujesamo nekoliko naslova takozvanih „zvučnih knjiga“, što je nedovoljno da zadovolji osnovne potrebe ove vrste čitalaca. Prema informaciji dobijenoj u čačanskom Udruženju slepih i slabovidih, đaci i studenti knjige iz, sada zatvorene prestoničke bilblioteke, dobijali su poštom na kućnu adresu. Zatvaranje biblioteke najviše je pogodilo mlade Čačane koji u Zemunu pohađaju školu za slepe „Veljko Radmanović“ ili neki od fakulteta, što, između ostalog, potvrđuje Jasminka Iričanin, sekretar čačanskog Udruženja slepih:

– Mi često u udruženju imamo kurseve obuke za čitanje na Brajevom pismu i onda oni koji su obučeni za čitanje na toj azbuci sa zadovoljstvom poštom poručuju knjige iz jedine biblioteke takve vrste koja se nalazi u Beogradu. Ovo je najviše pogodilo đake i studente. Mi imamo oko 380 evidentiranih članova ali je svega 150 aktivno u društvu, pa samim to je i populacija koja se kativno služi i kompijuterom i Brajevim pismom i zvučnom bibliotekom – izjavila je Jasminka Iričanin.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *