Slavljenje romske kulture pesmom

Slavljenje romske kulture pesmom

U čast Svetskog dana Roma, koji je širom sveta obeležen u ponedeljak, čačanski Dom kulture danas i sutra priređuje zanimljiv muzičko-scenski program

0

Međunarodni dan Roma, 8. april, zvanično je ustanovljen 1990. godine, uz donošenje odluke o romskoj himni („Đelem, đelem“) i zastavi plavo-zelene boje, sa crvenim točkom u sredini. Od tada se, svake godine, odabrani datum i čitava sedmica oko njega posvećuju proslavljanju karakteristične kulture ovog naroda, ali i podizanju svesti o problemima i predrasudama koji ih bez prestanka prate kroz istoriju. S obzirom na to da Romi čine značajan deo stanovništva Srbije, a njihova tradicija je neodvojivi deo kulturološke slike ovih prostora, njihov dan se aktivno se obeležava i u Čačku.

Raspevano i šareno

U skladu sa nomadskom i muzikalnom prirodom koja je viševekovno obeležje romske populacije, odabrani su ne samo simboli na njihovoj spomenutoj zastavi, već i glavna težišta programa. Večeras će se, sa početkom u 19 časova, u Klubu Doma kulture održati poetsko-muzičko veče i likovni program „Čudesni svet Roma – Na stepeništu“. Dešavanje su osmislili zaposleni u Osnovnoj školi za obrazovanje odraslih i članovi romskog udruženja „Budimo ljudi“, u saradnji sa književnim klubom „Dragoslav Grbić“.

Sutradan, od 20 časova, u Velikoj sali Doma kulture će koncert održati internacionalna muzička senzacija „Barcelona Gypsy Balkan Orchestra“. Osnovana 2012. u gradu čije ime nosi, grupa sastavljena od članova iz Španije, Italije, Francuske, Srbije, Grčke i Ukrajine, izvodi široki spektar žanrova, uključujući klezmer, džez manuš i romsku muziku. Do sada su objavili pet studijskih albuma i gostovali na scenama širom Evrope, uključujući našu zemlju. Njihovo interpretiranje tradicionalne muzike prate autentični i veoma energični nastupi, koji oživljavaju duh različitih kultura. Nakon prošlogodišnjeg otkazivanja koncerta iz tehničkih razloga, konačno će se predstaviti čačanskoj publici.

POSTAVI ODGOVOR