„Slikarski razgovori“ u galeriji ,,Nadežda Petrović”

„Slikarski razgovori“ u galeriji ,,Nadežda Petrović”

Izložba će se održavati tokom cele godine, odnosno smenjivaće se dva puta mesečno u Spomen-sobi Nadežde Petrović do kraja decembra 2023.

0
Foto: Unetnička galerija ,,Nadežda Petrović"_Sokic Ljubica Cuca, Iz ateljea

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“, u četvrtak 12. januara sa početkom u 12 sati, biće predstavljen projekat „Slikarski razgovori“, koji će povezati obeležavanje 150 godina od rođenja Nadežde Petrović i predstavljanje galerije u okviru manifestacije „Čačak, nacionalna prestonice kulture 2023″.

Autor projekta je Dragana Božović, muzejska savetnica i kustoskinja čačanske Galerije. Projekat „Slikarski razgovori“ se sastoji od specifične izložbe umetničkih dela i bogatog pratećeg programa.

Izložba će se održavati tokom cele godine, odnosno smenjivaće se dva puta mesečno u Spomen-sobi Nadežde Petrović do kraja decembra 2023. Projekat će početi izlaganjem slike Ljubice Cuce Sokić, ,,Iz ateljea“, a završiće se izlaganjem dela Vere Božičković Popović, ,,Kompozicija sa crvenom flekom“. Izlaganje dela dveju eminentnih slikarki ima posebnu simboliku, s obzirom da podseća na to da je Nadežda Petrović u narednim generacijama dobila dostojne naslednice u srpskoj umetnosti, među kojima je Ljubica Sokić dostigla visoke domete u asocijativnom i apstraktnom slikarstvu, a Vera Božičković Popović je bila jedna od naših najznačajnijih predstavnica enformela.

U okviru projekta će biti predstavljena ukupno 32 umetnička dela 29 autora, od kojih je veliki broj za ovu priliku prošao tretman konzervatorskog čišćenja i zaštite tako da će pred publiku izaći u najboljem svetlu.

Program će obogatiti niz pratećih događaja poput  stručnih predavanja, dečjih likovnih radionica i tematskih školskih časova.

POSTAVI ODGOVOR