[rstr_selector]
Foto: Dženarika info

Sneg otežava vožnju i usporava saobraćaj

Stanje na putevima

Snežne padavine, hladno i maglovito vreme u nižim predelima Srbije donose klizave kolovoze, slabiju vidljivost i teže uslove za vožnju. Na putevima u zapadnhim, jugozapadnim i centralnim krajevima naše zemlje, a posebno na onim u planinskim predelima, zbog intenzivnih snežnih padavina došlo je do formiranja snežnog pokrivača na gotovo svim putevima, zbog toga se saobraćaj u ovim krajevima odvija otežano i uz obaveznu upotrebu zimskih guma, dok je na pojedinim deonicama zbog ugaženog snega na kolovozu sigurnija vožnja uz upotrebu lanaca.
Saobraćaj je usporen i na autoputu – Miloš Veliki i u zonama tunela Brđani, Šarani, Savinac, Brančić i petlje Ljig. Preko planinskih prevoja u koje spadaju pravci koji vode prema Zlatiboru, Tari, Goču, Kadinjači, Divčibarama i Kopaoniku mogući su i manji snežni nanosi koji otežavaju vožnju. Na putevima u planinskim predelima Ivanjice, Sjenice, Novog Pazara, Valjeva, Požege, Nove Varoši i Prijepolja na snazi je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima, dok je na području Užica i Bajine Bašte na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila na svim putnim pravcima.
Prema podacima Uprave granične policije, prošao je talas pojačanog saobraćaja sa višesatnim zadržavanjima koji je bio karakterističan u prethodnim danima na ulasku u Mađarsku i Hrvatsku. Na našim putničkim terminalima sada nema zaržavanja dužih od 15 minuta, ali su na teretnim terminlaima formirane kolone, pa vozačiu kamiona na ulasku u Mađarsku i Hrvatsku čekaju i do šest sati.

Policijska uprava

Prema podacima iz Policijske urpave u Čačku, od 6. januara do danas u Moravičkom okrugu se dogodilo deset saobraćajnih nezgoda. Od toga pet u Čačku i jedna u Gornjem Milanovcu u kojima su dve osobe teško povređene, u Lučanima su evidentirane tri u kojima nije bilo povređenih putnika, a u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u Ivanjici jedna osoba je lakše povređena.
Radarskih kontrola tokom dana neće biti na putevima u Moravičkom okrugu, a naredne noći, odnosno od 22.00 časa do 06.00 sati ujutru biće na putnom pravcu Konjevići – Mrčajevci.

Elektrosnabdevanje

U Moravičkom okrugu za sada nema problema sa elektrosnabdevanjem. Svi dalekovodi su pod naponom, a na niskonaponskim mrežama ima manjih kvarova koji ne uslovljavaju ozbiljnije probleme i za sada ne ugoržavaju snabdevanje strujom većeg broja potrošača.

Vodosnabdevanje

U Čačku je jutros došlo do pucanja cevi u Ulici Radovana Bogetića u Ljubiću. Radnici JKP „Vodovod“ su na terenu i rade na popravci kvara, a u Gornjem Milanovcu i Ivanjici  nisu registrovani kvarovi na vodovodnoj mreži.

Vremenska prognoza

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno i hladno vreme, u većem delu zemlje sa snegom. U jugozapadnim i centralnim krajevima očekuje se povećanje snežnog pokrivača od 10 do 30 centimetara, dok se u Timočkoj Krajini i Banatu očekuje kiša koja će se ponegde lediti na tlu. Samo će se na krajnjem severu zemlje zadržati suvo. Duvaće slab i umeren severni i severozapadni vetar. Jutarnja temperatura od – 5 do 2 stepena, a najviša dnevna od 0 do 5 stepeni.
U Čačku će biti oblačno i hladno sa snegom. Duvaće slab severozapadni vetar, a temperatura tokom dana neće prelaziti   1 stepen.

Bioprognoza

Nastavlјa se period sa relativno nepovolјnim uticajem biometeoroloških prilika na hronične bolesnike. Naročit oprez se savetuje osobama sa bronhijalnom astmom i srčanim tegobama. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu glavobolјe, razdražlјivosti i bolova u kostima i zglobovima. Povećana pažnja u saobraćaju je preporuka svim učesnicima.

Поделите вести