SNS poziva opoziciju da se vrati u skupštinu

SNS poziva opoziciju da se vrati u skupštinu

Pozdravljaju uključivanje Grupe građana „Za napredniji Čačak“ na aktuelnu sednicu i smatraju bojkot ostatka opozicije besmislenim

0

Vladajuća stranka obratila se medijima u okviru drugog dana zasedanja Skupštine grada Čačka u sali u Konjevićima. Tom prilikom su uputili apel opozicionim odbornicima da se priključe sednicama, jer „očigledno, svojim radom, odnosno neradom, ne doprinose boljem životu građana i donošenju odluka bitnih za funkcionisanje grada“, izjavio je Aleksandar Maksimović, predsednik Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ u lokalnom parlamentu.

– Juče i danas su se na dnevnom redu našle izmene i predlog Statuta grada, koji je krovni akt u lokalnoj samoupravi. Nije bilo nikakvih velikih diskusija, primedbi ni amandmana kojima bi se eventualno izmenio i popravio. Zatim, imali smo Predlog o javnom zaduženju grada Čačka, koji je takođe veoma bitan jer se donosi odluka da se grad zaduži do sto pedeset miliona dinara za izgradnju infrastrukturnih objekata, što očigledno nije bila tema koja bi privukla opozicione odbornike. Da ne pominjem Predlog odluke o mreži javnih osnovnih škola na području Čačka ili Predlog davanja saglasnosti osnivanju Gradskog pozorišta, ustanove koja bez donošenja Statuta ne može da radi, a znamo da se opozicija dosta zalagala za njeno formiranje, što smo mi rado prihvatili, nabraja Maksimović.

Učešće u diskusiji je pozitivan korak

On dalje navodi kako su na sednici razmatrani izveštaji o Sportskom centru „Mladost“, Domu kulture, Turističkoj organizaciji i Gradskoj stambenoj agenciji, odnosno, njihovom radu, kao i preseljenju Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ i planu rada Gradskog štaba za vanredne situacije. Govorilo se o novoj fiskulturnoj sali u školi „1. novembar“ i ustanovi „Zračak“, utvrđivanju cene predškolskog programa vaspitanja i obrazovanja, detaljnom planu regulacije aerodroma Preljina i proširivanju industrijske zone. Na većinu iznetih predloga opozicija je u ranijem periodu, kaže Maksimović, imala primedbe, ali umesto da se priključe odlučivanju, juče su „pravili paralelni Parlament ispred zgrade Gradskog veća“.

– Međutim, niti su šta konkretno izneli, barem sudeći po onome što piše u medijima, niti je bilo konkretnih priča, uglavnom su kritikovali vlast i iznosili lažne optužbe. I dalje koriste svaku priliku da lažima i obmanama skrenu pažnju građana sa važnih tema, a kada se radi o interesu grada i donošenju vrlo bitnih odluka za funkcionisanje lokalne samouprave i bolji život naših građana, nema ih nigde. Jedna opoziciona odbornička grupa se pojavila, danas su takođe tu, učestvuju u radu. Neću da ocenjujem njihovo ponašanje, ali u svakom slučaju dobro je da je neko shvatio da treba da svojim stavom, mišljenjem, predlozima i učešćem u diskusiji utiče na donošenje nekih odluka. To je, po meni, pozitivan korak i pozvao bih ostale opozicione grupe da se vrate u parlament da tamo vodimo debatu i sučeljavamo svoja mišljenja, a ne da se na raznim konferencijama iznose lažne i paušalne optužbe, rekao je Maksimović.

„Dveri su nedosledne, a Statut u skladu sa zakonom“

On je dodao da su, po njegovom mišljenju, taj vid političke borbe, kao i bojkot, potpuno pogrešni, izražavajući nadu „da će narod to znati da ceni, kao što je pokazao na dva mitinga, prvo opozicije, a zatim kampanje Budućnost Srbije“. Osvrnuo se na kritike većeg dela opozicije upućene Grupi građana „Za napredniji Čačak““, nazivajući Sporazum sa narodom „očigledno nefunkcionišućim“ i ocenjujući da se „opoziciona priča u Čačku polako kruni““.

– Smeta nam to što se ponašaju nekorektno i neprincipijelno, jer znamo kakva je bila kampanja 2016. godine za lokalne izbore, kada je bilo „IliĆI ili mi“. Dveri su na osnovu toga pokupile određene političke poene i napravile odličan rezultat, naravno, na štetu Nove Srbije, koja je praktično dovedena na ivicu propasti i gašenja. A, evo, sada ih vidimo zagrljene, ruku pod ruku, znači, sad će biti neka nova kampanja, „I ĆI i mi“, primećuje predsednik Odborničke grupe SNS-a.

Što se tiče jučerašnjeg zahteva odbornice Violete Marković za povlačenjem Statuta sa dnevnog reda, kaže da su iznete paušalne i teško proverljive ocene, tako da je ovaj akt bez prepreka usvojen u sadašnjem obliku, pa će kao takav ubuduće i važiti. Usaglašavanje sa zakonom trebalo je da bude urađeno u ranijem periodu, ali smatra da nikad nije kasno. Između ostalog, njime je predviđeno funkcionisanje mesnih zajednica i uređivanje biračkih spiskova na njihovim teritorijama. Statut je izglasan juče, a na snagu stupa od ove sednice.

POSTAVI ODGOVOR