Spomenici Tanasku Rajiću i županu Stracimiru još čekaju saglasnost

Spomenici Tanasku Rajiću i županu Stracimiru još čekaju saglasnost

0

Namere da se u Čačku uskoro podignu spomenici Tanasku Rajiću i županu Stracimiru, po svoj prilici neće biti obistinjene u onom roku kako je planirano, jer za postavljanje spomenika znamenitim ličnostima u ovom gradu, još uvek ne postoji zakonski okvir.

Čačanska Skupština je na današnjoj sednici trebalo da usvoji odluku koja bi regulisala ovu oblast, međutim, Gradska uprava za urbanizam Skupštini nije dostavila predlog odluke.

Miloš Milosavljević, prvi čovek čačanskih urbanista, kaže da je problem nastao u resornim ministarstvima koja ne mogu da utvrde u čijoj je nadležnosti davanje saglasnosti za usvajanje ovakvog dokumenta:

– Mi smo uredno pripremili odluku o spomenicima, koja se ujedno odnosi i na postavljanje spomenika županu Stracimiru na Gradskom trgu i Tanasku Rajiću u Ljubiću gde će biti obeleženo 200 godina od podizanja Drugog srpskog ustanka. Međutim, na taj dokument najpre saglasnost treba da da Ministarstvo kulture, kome smo zahtev prema važećem zakonu poslali, ali njima sada nešto nije jasno, pa su oni trenutno u prepisci sa Ministarstvom za građevinarstvo, tačnije sa njihovim Sektorom za prostorno planiranje. Nadležnima u Ministarstvu kulture još ranije je sve razjašnjeno i zakonom je definisano da je davanje saglasnosti za spomenike u njihovoj nadležnosti. Evo, danas je Skupština, taj predlog se nije našao na dnevnom redu i mi nepotrebno gubimo vreme. Imamo smešnu situaciju, oni koji bi o tome trebalo najviše da znaju prave problem pa se čitava procedura oko podizanja spomenika odlaže – izjavio je Miloš Milosavljević.

POSTAVI ODGOVOR