Spomenik pripadnicima NOP-a se seli na novu lokaciju?

Spomenik pripadnicima NOP-a se seli na novu lokaciju?

Tvorac ovog spomenika je Gradimir Aleksić, akademski vajar iz Beograda, a svečano otkrivanje spomenika na kosturnici održano je na Dan Republike, 29. novembra 1955. godine

1

Spomenik streljanim borcima i pripadnicima NOP-a, u vidu dve poluležeće statue ranjenih muškaraca koje su 1961. godine uklonjene sa čačanskog gradskog trga, mogao bi ponovo da bude dostupan javnosti. Ovaj spomenik se sada nalazi u dvorištu preduzeća „Cer”, a postoji mogućnost da kada Narodni muzej dobije saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, figure budu premeštene na Spomen park ili na neku drugu lokaciju, i na taj način postanu ponovo dostupne javnosti, kaže Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

Spomenik svečano otkriven 1955. godine

spomenik-ranjenicima-koji-nekad-bio-u-centru-cacka1Tvorac ovog spomenika je Gradimir Aleksić, akademski vajar iz Beograda, a svečano otkrivanje spomenika na kosturnici održano je na Dan Republike, 29. novembra 1955. godine.

– Centralnu poziciju na velikom manifestacionom trgu u Čačku posle 1945. godine imala je spomen kosturnica. Gradimir Aleksić, vajar iz Beograda, imao je najbolju ideju kako bi trebalo da izgleda spomenik na kosturnici. On je ponudio Čačku dve mogućnosti za izradu obeležja kosturnice i u obe varijante na podijumu su dve nage poluležeće muške figure, naglašene muskulature, sa bolnim grčevima koji im izobličuju lice. Svečano otvaranje ovog spomenika održano je na Dan republike, 1955. godine. Ispred spomenika su bili rodbina poginulih i visoki partijski rukovodioci Petar Stambolić, Milka Minić, Dragoslav Mutapović, Radovan Grković, Ratko Sofijanić, Rajko Tanasković, Radenko Mandić i Dimitrije Pisković Trnavac. Spomenik je posvećen streljanim borcima i pripadnicima Narodnooslobodilačkog pokreta u Vojnotehničkom zavodu, kaže direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR