Šta je razlog promene smera protesta za promene?

Šta je razlog promene smera protesta za promene?

Primetno osipanje učesnika u demonstrativnim šetnjama petkom, kao i izmenjena ruta kojom se Čačani odnedavno kreću prilikom protesta, podstakli su reakciju Odborničke grupe Nove Srbije

0
Foto: N. Jovanović

Već tri meseca, Čačak se ubraja među gradove koji daju svoj doprinos protestima objedinjenim nazivom „1 od 5 miliona“. Okupljanja se održavaju svakog petka od 18 časova, ispred spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću. Do sada je istican njihov isključivo građanski, stranački neutralan karakter, međutim, to se promenilo od incidenta sa ulaskom demonstranata predvođenih liderima opozicije u zgradu RTS-a. Pored toga, poslednjih nekoliko sedmica primetan je manji broj prisutnih na čačanskim protestima, upkos poboljšanju vremenskih uslova i govornicima iz sve raznovrsnijih sfera, kao i promenjen pravac kretanja šetača. Sve to se, uz najbolju volju, teško može ignorisati, pa se povodom opšteg utiska blage dezorijentisanosti, sa konkretnim argumentima oglasila Odbornička grupa Nove Srbije.

Kako održati borbeni moral naroda i motivisati ih da istraju?

Prenosimo odlomke saopštenja koje je Odborničke grupe Nove Srbije:

„Možda nam se u čudnoj igri brojki činilo da je okupljena masa zaista veća. To je zato što smo protest i šetnje gledali iznutra pa nam je tako sve izgledalo gušće i masovnije. Ali, i izveštavanje medija bliskih vlasti nije moglo da porekne ove brojke na počecima protesta.

Nova Srbija aktivno podržava proteste od prvog dana.

Dve hiljade ljudi na ulici je ozbiljno interesovanje za neku temu i snažan fizički pritisak pred nečijim vratima.

Međutim, da li ćemo sa ljudima koji podržavaju proteste uspeti u onome, što nam je nadamo se zajednički cilj, ne zavisi samo od broja šetača koje si podstakao da dođu, već dosta zavisi i od, vojničkim rečnikom rečeno: morala ljudstva, strategije komande i postavljenih ciljeva.“

Da li je (samo) promena maršrute kriva za sve?

U nastavku, primećuju kako se prvobitni broj od dve hiljade šetača u međuvremenu prepolovio, a energija učesnika u protestima vidno „splasnula“. Za to, navodi se u saopštenju, ponajviše odgovornosti pripisuju činjenici da se odnedavno ne prolazi pored gradskih institucija na koje je narod najviše reagovao, kao što su Skupština grada, zgrada MUP-a, prostorije Srpske napredne stranke, ali i primer „divlje“ nadgradnje na mestu nekadanjeg bioskopa „Sutjeska“.

„Učesnici protesta su sa pravom očekivali radikalizaciju a protest je otišao u drugom smeru. Bukvalno. Poslednjih pet šetnji obilazimo piljare, cvećare, kultnu kafanu Car Lazar. To nije cilj šetnji, niti je potrebno vršiti pritisak na te objekte pored kojih se prolazi.

Petog oktobra Nova Srbija nije svoje pristalice vodila u Merkator ili Delta siti već pred Skupštinu, što organizatori protesta u Beogradu i rade. Zato, Nova Srbija postavlja pitanje, zašto se i u Čačku protesti i šetnje ne odvijaju na sličan način?“

Međutim, nije zanemarljiv ni veliki broj negodujućih komentara koji se već duže vreme mogu čuti od strane građana ili pročitati na portalima i društvenim mrežama, a tiču se upravo prisustva lidera opozicionih pokreta na protestima, te njihovog “preuzimanja palice”. Mnogi sugrađani se dobro sećaju perioda kada je upravo Velimir Ilić bio deo vlasti, tako da sa rezervom, pa i otvorenom odbojnošću, uzimaju ponovno uključivanje bilo kog stranačkog vođe u pokušaje da se stane na kraj aktuelnom režimu. Miloš Marić, šef Odborničke grupe Nove Srbije, ne veruje da je to slučaj, smatrajući da politički funkcioneri imaju puno pravo da učestvuju, kao i do sada.

Istina je, verovatno, negde između…

PODELI

POSTAVI ODGOVOR