Претрага
[rstr_selector]

Stari cevovodi ostavljaju Užičane bez vode

Duško Ljujić, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovoda“ u Užicu kaže da je u visinskoj zoni grada postavljen azbestni cevovod koji je star 38 godina.

– Jedini način da se spreče novi problemi jeste rekonstrukcija kompletnog cevovoda u visinskoj zoni čija je vrednost procenjena na 1,2 miliona evra. Tražićemo novac od države i od donatora, iz gradskog budžeta, a imaćemo i nešto sopstvenih sredstava. Ovih dana radimo na pripremi dokumentacije za raspisivanje tendera za izradu projekta. Nadamo se da ćemo tokom sledeće godine uspeti da isprojektujemo i počnemo jedan deo radova. Na taj način obezbeđujemo završetak radova kroz 2018.godinu da bi 2019. već imali rekonstruisan cevovod. Definitivno, to je strateški problem koji Užice treba da reši, kaže Ljujić.

Radovi će se vršiti etapno

Direktor užičkog „Vodovoda“ naglašava da će radovi na rekonstrukciji cevovoda biti izvođeni etapno.

– Ne možemo sve odjednom. Ali, najveći problem će nastati ako budemo išli istom trasom. To naravno zavisi od toga šta će pokazati studija i projekat, ali, ako budemo išli istom trasom dolaziće do prekida u vodosnabdevanju stanovništva. Ovaj cevovod koji sada koristimo moramo sklanjati da bismo postavili novi, a to podrazumeva isključivanje vode. Kroz dinamički plan izvođenja radova moramo predvideti da zastoji u vodosnabdevanju ne budu duži od dva dana, kaže Duško Ljujić.

Užice ima 51 km azbestnih cevi

Azbestni cevovod u visinskoj zoni Užica nije jedini te vrste. Ljujić kaže da je ove godine zamenjeno 2,5 kilometara, a da je za sledeću godinu planirana zamena još 3,5 kilometara.

– Radove planiramo u najugroženijim ulicama, odnosno tamo gde se najčešće javljaju kvarovi. To znači naselja: Pora, Belo groblje, Gluvaći, Kapetanovina i sela ka lužničkoj dolini. Moram da naglasim da to nije jedini cevovod koji je star. Istina je da su stari svi cevovodi u gradu i mislim da niko nijedan nije zamenio otkako su ugrađeni. Tek poslednjih nekoliko godina se počelo menjati i ulagati u rekonstrukciju i obnavljanje tih cevovoda. Uglavnom se radilo na širenju mreže, ali ne i na obnavljanju, zaključio je Ljujić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *