[rstr_selector]
Foto: Pixabay

Stiglo osveženje, oblaci nad većim delom Srbije

Vremenska prognoza

Danas će u većem delu zemlje biti promenljivo oblačno i osetno svežije vreme. Na severu i zapadu Srbije mestimično će biti kiše i pljuskova praćenih grmljavinom, samo će se na jugu i jugoistoku tokom čitavog dana zadržati pretežno sunčano vreme. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni. Jutarnja temperatura biće od 13 do 17 stepeni, a najviša dnevna od 22 stepena na severozapadu do 31 stepen na istoku i jugoistoku Srbije.
U Moravičkom okrugu danas će biti promenljivo oblačno, u većini mesta suvo, samo su u planinskim predelima tokom popodneva mogući kratkotrajni pljuskovi. Duvaće slab vetar promenljivog pravca, a najviša dnevna do 27 stepeni.

Elektrosnabdevanje

U Čačku, Ivanjici i na području Dragačeva jutros je uredno snabdevanje strujom, ima manjih kvarova na niskonaponskoj mreži, ali radovi na njihovom saniranju neće zahtevatu dugotrajna isključenja. U Gornjem Milanovcu će zbog radova na raskresu rastinja u trasi dalekovoda, od 9.00 do 13.00 časova bez struje biti sela od Ljutovnice prema Šilopaju, Mutnju, Davidovici i Cerovi.
U Zlatiborskom okrugu od 9.00 do 11.00 sati bez struje će biti potrošači u Mačkatu, a od 9.00 do 14.00 časova u Krivoj reci i delu Mačkata.  Na teritoriji Požege od 9.00 do 14.00 časova struje neće biti u Tučkovu, Papratištu, Tabanovićima, Loreti i delu Srednje i Donje Dobrinje.

Vodosnabdevanje

Na vodovodnoj mreži u Čačku jutros su registrovani kvarovi u Ulici Živote Mladenovića u Ljubiću, gde je zatvorena voda i u ulicama Miodraga Dabovića u Ljubiću i Ulici „70“ u Atenici, gde je moguće da će za vreme radova doći do kratkotrajnog isključenja vode. Kvarovi će biti sanirani u toku dana.

Bioprognoza

Osobama sa srčanim i disajnim tegobama se savetuje izvesna opreznost usled očevikanog uticaja biometeorološke situacije. Bolovi u mišićima, pospanost i glavobolјa su mogući kod meteoropata. Svim učesnicima u saobraćaju se preporučuje pojačana koncentracija.

Hitna pomoć

U hitnoj pomoći u Čačku u toku prethodna 24 sata evidentirane su 73 intervencije,  40 pacijenata lekari su pregledali u ordinaciji, a 33 puta su izlazili na teren. U Gornjem Milanovcu lekari su u stanici hitne pomoći pregledali 32 u ordinaciji a 12 na terenu.

Policijska uprava

Na području Čačka juče su evidentirane dve saobraćajne nezgode u kojima su tri osobe lakše povređene, a u Ivanjici su u jednoj saobraćajnoj nezgodi povređene tri osobe. U Gornjem Milanovcu, Guči i Lučanima jučerašnji dan je protekao bez saobraćajnih nezgoda.
Radarske kontrole biće tokom celog dana na frekventnijim saobraćajnicama u Čačku.

Stanje na putevima

Ulazimo u dane sa promenljivim vremenskim uslovima u kojima će vozači morati da prilagode vožnju mestimično mokrim kolovozima i težim uslovima vožnje. Saobraćaj može otežavati i smanjena vidljivost zbog povremeno jačih plkjuskova, ali će siguro biti prisutna i opasnost od odrona jer su oni uvek učestali u prvim kišnim danima posle dužeg toplog i sušnog perioda.
Intenzitet saobrćaja je i dalje pojačan na svim glavnim putnim pravcima, jer se i dalje zbog godišnjih odmora više putuje, pa je to dodatan razlog da vozaži voze pažljivije i na bezbednom odstojanju.
Danas će u vremenu od 8.00 do 18.00 časova biti obustavljen saobraćaj zbog radova na regionalnom putu Novi Pazar – Odvraćenica, kod skretanja za mesto Svilanovo. U vremenu obustave saobraćaj će se odvijati obilazim putem koji vodi od Novog Pazara preko Raške i Golije.
Radova ima na deonicama Takovo – Pranjani, Buk – Ušće, gde se saobraćaj naizmenično propušta,
Prema podacima Uprave granične policije na našim putničkim terminalima saobraćaj je sada umeren tako da se na najopterećenijim prelazima među kojima su Kelebija, Batrovci, Šid, Gradina, Gostun, Kotroman i Preševo, registruju zadržavanja od 15 do 30 minuta, osim na Horgošu gde se na izlazu čeka oko sat vremena.

 

 

Поделите вести