[rstr_selector]

Stomatološke usluge ponovo dostupne osobama sa invaliditetom

Direktor čačanskog Doma zdravlja, dr Aleksandar Pajović, potvrdio je da u ovoj zdravstvenoj ustanovi osobe sa invaliditetom ponovo mogu dobiti stomatološke usluge, koje će se pružati u saradnji sa  čačanskom bolnicom.

Pajović je objasnio da su pre izmene pravilnika Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja te usluge pružane osobama sa invaliditetom u okviru Zdravstvenog centra Čačak, odnosno Doma zdravlja i Bolnice, ali da su zbog zakonskih izmena one morale biti obustavljene.

– Mi imamo našeg oralnog hirurga koji sa svojom ekipom vrši stomatološke intervencije, ali usluge anestezije pružala je čačanska bolnica. Zbog izmene u Zakonu o zdravstvenom osiguranju u jednom periodu smo pacijente sa ozbiljnijim problemima morali da upućujemo za Beograd. Međutim, posle raznih inicijativa izborili smo se zajedničkim snagama da te usluge nastavimo da vršimo u svom gradu, rekao je dr Pajović.

Prema njegovim rečima, ove usluge su namenjene osiguranicima sa invaliditetom i vrše se preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

– Drago nam je da smo uspeli da se izborimo da ta lica više ne idu u Beograd u ustanovu tercijalnog nivoa, već da se to radi na nivou ustanova sekundarnog nivoa kao što su Bolnica i Dom zdravlja. Do sada je glavna prepreka bila administrativne prirode i to je sada ispravljeno.

stomatolog640
 Procedura za zakazivanje intervencija

 – Pacijenti se moraju javiti u Dom zdravlja načelniku službe dr Momu Jankoviću. Nakon toga vršiće se procena neophodne intervencije i u dogovoru sa lekarima iz bolnice biće zakazan termin. Više nema nikakvog razloga za preduga čekanja, a prva adresa je stomatološka služba Doma zdravlja Čačak. Naglašavam još jednom, ovo se odnosi na invalidna lica. Ono što može da uradi oralni hirurg u opštoj anesteziji, biće urađeno u čačanskoj bolnici. U suprotnom, osoba kojoj je potrebna ozblilja intervencija biće upućena za Beograd, rekao je direktor čačanskog Doma zdravlja.

 Zaposleni uskraćeni za stomatološke usluge u Domu zdravlja

 – Zbog izmena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, kojima su neke stomatološke usluge uskraćene određenom stanovništu, čačanski Dom zdravlja je od Nove godine smanjio broj zaposlenih. Tako od 84 radnika, stomatološka služba sada ima njih 67. To je izvršeno u skladu sa novim normativima i izmenom pomenutog zakona, rekao je dr Pajović.

On je objasnio da stomatološke usluge u Domu zdravlja mogu da dobiju deca predškolskog i školskog uzrasta, studenti, kao i lica starija od 65 godina. Pored toga, usluge dobijaju i neosigurana lica, odnosno lica koja su osigurana preko biroa.

– Jedino radno aktivno stanovništvo ni za novac ne može da dobije stomatološku uslugu u Domu zdravlja. U razgovorima sa gradonačelnikom Čačka pokušavamo da nađemo rešenje i da damo slobodan prostor stomatolozima da te usluge pružaju i zaposlenim osobama. Nadamo se da ćemo u tome i uspeti. Zbog zakonske odluke i normativa RFZO koji se moraju ispoštovati, neke stomatološke usluge su uskraćene određenim kategorijama stanovništva. To nije slučaj samo u Čačku, već i u ostalim Domovima zdravlja u Srbiji, rekao je dr Aleksandar Pajović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *