Претрага
[rstr_selector]

Štrajk glađu s predomišljanjem

Sve je počelo kada su zamenik gradonačelnika Beograda i ministar odbrane odlučili da se „civilizovano i razumno odupru huliganizmu dela opozicije“, tako što će štrajkovati glađu zajedno sa odbornicima vladajuće većine u Skupštini Grada Beograda. Ovdašnji odgovor usledio je veoma brzo, u vidu saopštenja za javnost koje glasi:

„Odbornička grupa „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ u Skupštini grada Čačka odlučila je da se solidariše i pridruži štrajku glađu, koji danas počinju naše kolege u Beogradu i širom Srbije. Deo odbornika lokalnog parlamenta će danas, od 12 sati, biti okupljen ispred ulaza u skupštinsku salu, gde će boraviti do kraja protesta.“

Ipak, prvobitno najavljen za podne, štrajk glađu „dela odbornika koji se osećaju sposobnim i kadrim da se uključe u ovu akciju“ je ubrzo pomeren za 14 časova. U pitanju je čin podrške kolegama iz Beograda koje su inicirale čitavu priču, rekao je Aleksandar Maksimović, predsednik Odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ i potpisnik saopštenja.

Brza podrška iz Čačka…

– Beogradski naprednjaci žele da iskažu bunt i neslaganje sa svim zbivanjima u proteklih nekoliko meseci na ulicama njihovog grada. Naravno, radi se o protestnim šetnjama koje se organizuju svake subote u Beogradu, a do skora su bile organizovane i u Čačku, ali petkom. Oni su, jednostavno, hteli da izraze svoj protest zbog toga što određena grupa ljudi, nezadovoljna ne znam ni sam čime, iz sedmice u sedmicu praktično blokira odvijanje normalnog života u našoj prestonici, najvećem gradu. Ovo je pokušaj da se skrene pažnja javnosti na sve što se dešava, ne toliko zbog samih protesta koje održava opozicija širom Srbije, već pre svega zbog njihovog skorašnjeg prelaska iz nenasilnih i mirnih u incidentne. To ni u kom slučaju nije dobro i može samo da izazove mnogo veće probleme i komplikacije što se, možda, na neki način i očekuje da se dogodi sutra prilikom očekivanog dolaska nekoliko desetina hiljada ljudi iz čitave Srbije, ispričao je Maksimović.

On je, kao glavne razloge za odluku kolega da pribegnu ovako drastičnom izrazu neslaganja, nabrojao: upad u zgradu RTS-a, lomljenje barikada po Beogradu i blokiranje zgrade Predsedništva dok je predsednik držao konferenciju za novinare, ometanje intenzivnih radova na uređenju saobraćajnica. Tvrdi kako je u pitanju jedini način da se pažnja, „ne samo domaće, već i svetske javnosti“ skrene na nešto što „do sada prolazi dosta blagonaklono“ i bez pridavanja pravog značaja. Prema njegovoj oceni, u pitanju su „nimalo naivna dešavanja, koja prete da u subotu eskaliraju u nešto mnogo teže sa posledicama po živote ljudi“, što nije želja državnih rukovodilaca. Kolege iz Čačka i ostalih opština Srbije su zato, navodi, odlučile da im se pridruže i ispred skupštinske sale, odnosno, u prostorijama lokalne samouprave budu od 14 časova, pa „do kada to bude potrebno“, bez obzira na zvanično radno vreme zgrade Opštine. Pošto je u toku renoviranje sale, naknadno će se dogovoriti o eventualnoj promeni prostorije. U zavisnosti od sutrašnjih dešavanja u Beogradu, tako će biti podrška prestoničkim kolegama, pružajući „primer kako se izražava nezadovoljstvo protiv bilo čega“.

…i misteriozno povlačenje

Pa, ipak, svega par sati nakon što je prva objava stigla do medija i građana, izazivajući burne reakcije uglavnom podsmešljive i ironične prirode, usledilo je novo saopštenje:

„Poštovani,
Obaveštavamo Vas da je došlo do promene najavljenog solidarnog štrajka glađu i da se isti otkazuje iz bezbedonosnih razloga.“

Nakon objave otkazivanja štrajka, Maksimović je odgovorio kako je upravo dobio vest iz beogradske centrale, pa ni sam ne zna o čemu se tačno radi.

– Nama je stigla takva informacija, šta i kako, ali lično ne znam kakva su njihova saznanja ili razlozi za odluku. Ne verujem da ću dobiti informaciju koja bi mogla da se plasira u javnost, rekao je.

Komentar Dveri

Znatno rečitiji bio je Aleksandar Tanasković, šef Odborničke grupe Dveri grada Čačka i član Predsedništva. Komentarišući situaciju, izneo je utisak kako je u pitanju „još jedna rijaliti šou izvedba Srpske napredne stranke“, gluma sa namerom skretanja pažnje na potpuno nebitne stvari.

– Pre svega, treba reći da, dok se bavimo ovakvim stvarima, kroz Narodnu skupštinu i budžet grada Čačka prolaze desetine i stotine miliona dinara koje se troše na netransparentan i veoma sumnjiv način. Donose se zakoni kojima se uvodi zabrana fizičkog kažnjavanja dece i sijaset drugih zakona, koji će direktno uticati na naše sugrađane i njihov životni standard. I dok Srpska napredna stranka zamlaćuje i pravi rijaliti šou od čitave zemlje, dotle s druge strane provlače štetne odluke. Mi smo jedina zemlja na svetu gde vlast štrajkuje da bi upozorila opoziciju, a samo ta činjenica više nego bilo šta govori o neozbiljnosti i neodgovornosti ove vlasti, zaključio je Tanasković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *