Stručno mišljenje biologa: Drvored breza nije trebalo seći!

Stručno mišljenje biologa: Drvored breza nije trebalo seći!

0

Prema izveštaju komisije koju su sačinjavali Snežana Stakić, Snežana Avramović, Dragan Živković i Nataša Ilić, drvored breza u Ulici kralja Petra prvog u Čačku posečen je na zahtev Instituta za voćarstvo, jer nadležni iz ove ustanove planiraju zamenu žive ograde pa su im breze zasmetale, ceneći da bi tokom zamene ograde i koren breza bio oštećen. U izveštaju komisije stoji da se iz Instituta žale da su breze nagnute i da postoji opasnost od njihovog pada, kao i da su stabla nejednaka po razvijenosti krošnje i samog drvenastog dela biljke.

Drveće uklanjaju oni koji bi o njemu trebalo da brinu

Rukovodstvo Instituta je tražilo mišljenje od četvoročlane komisije, na čijem je čelu Snežana Stakić, zaposlena u Gradskom zelenilu kao rukovodilac sektora proizvodnje. Komisija je, vodeći se nekom svojom logikom, olako dala saglasnost da se breze poseku, iako na prvi pogled stabla nisu bila obolela, zbog čega se u Čačku danima ne stavlja tačka na tu temu.
Ne samo što je jedan deo grada ostao bez svojih „pluća”, čačanska javnost je dodatno ogorčena jer su nalogodavci kao i izvršioci seče drvoreda, upravo oni koji bi trebalo da brinu o zelenim površinama.

U izveštaju komisije stoji da će Gradsko zelenilo u narednom periodu izvršiti „totalnu rekonstrukciju” zelenih površina u ovom delu grada, pri čemu je planirana sadnja novog drvoreda.

Stručnjaci negoduju zbog seče stabala

Stručna javnost se slaže u oceni da svako stablo ima svoj vek, ali upozorava na štetnost uklanjanja svakog mladog i bujnog drveta koje ima nezamenljivu ulogu, naročito u urbanim sredinama.

Dr Duško Brković, stručnjak iz oblasti biologije i profesor na čačanskom Agronomskom fakultetu, smatra da drvored breza nikako nije trebalo poseći.

– Moja procena je da su to relativno mlada i neoštećena stabla. Imala su svoju ulogu, praktično su bila izolacija i zaštita samog prostora Instituta za voćarstvo, a i nalazila su se u blizini vrtića. Mislim da nije bilo vreme za seču tih stabala. Ono što me posebno plaši jeste pozadina ovog događaja, pitam se da nije ponovo zaživela ona ideja prolaska nekih saobraćajnica tom trasom, što bi bila ogromna šteta za ovaj grad, kaže Brković.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR