[rstr_selector]

Stručno usavršavanje bibliotečkih kadrova Moravičkog okruga

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ nastavila je program stručnog usavršavanja bibliotečkih kadrova Moravičkog okruga, organizovanjem akreditovanog seminara „Čitalački klubovi u biblioteci“ koji je održan u četvrtak, 23 novembra.

Seminaru su prisustvovali bibliotekari iz opštinskih biblioteka iz Ivanjice, Guče, Gornjeg Milanovca, biblioteke domaćina, kao i pet bibliotekara iz osnovnih i srednjih škola čačanske opštine. Autorka Jelena Benić, viši bibliotekar Narodne biblioteke Srbije, održala je predavanja i nekoliko praktičnih radionica za 23 polaznika seminara.

Brojni načini kreativnog rada sa čitaocima

Tokom predavanja praćenog videoprezentacijom i praktičnog rada na teme formiranja, organizovanja i vođenja čitalačkih klubova, polaznici su saznali o istorijatu  i o vrstama ovog oblika rada sa čitaocima, u zavisnosti od njihovog uzrasta, pola i interesovanja za određene žanrove i literaturu. Takođe su detaljno upoznati sa kriterijumima i organizovanjem različitih čitalačkih grupa u okviru klubova, kao i značajem ovog inovativnog načina rada  sa korisnicima za unapređenje kulture čitanja.

Tokom radionica polaznici su, podeljeni u grupe, snalažljivo podražavali okruženje u svojim bibliotekama i uspešno „organizovali“ nekoliko čitalačkih klubova, kako za najmlađe, tako i za odrasle čitaoce ali i grupe, prema interesovanju za određenu vrstu literature, kao što su ruski klasici ili zavičajna građa iz oblasti etnologije. Prisutni bibliotekari su ocenili teme predavanja kao odlične, a neki su i konstatovali da već u svojim sredinama organizuju slične oblike rada sa korisnicima, ali da ih do sada nisu definisali kao klubove. Takođe su svi zajedno zaključili da postoje nebrojeni načini kreativnog rada sa čitaocima, simbolično ih nazvavši „Beskrajna priča“  po romanu Mihaela Endea, koji je kao temu svog kluba predložila jedna grupa bibliotekara.

Bibliotekari su dobili sertifikate o pohađanom seminaru, a predložili su još jedno okupljanje na sličnu temu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *