[rstr_selector]

Sud odbacio tužbu predsednice SO Požega protiv učesnika protesta

U Osnovnom sudu u Požegi prošlog petka je održan glavni pretres po tužbi za uvredu predsednice Skupštine opštine Požega Zorice Mitrović protiv Aleksandra Divovića. Predsednica Skupštine opštine je tužila Divovića za krivično delo uvrede zbog govora koji je održao na prvom protestnom skupu građana 11. februara ove godine, organizovanom povodom odluke požeških vlasti da za sumu od sto hiljada evra opština otkupi jedan nelegalni objekat u suvlasništvu supruga predsednice Skupštine opštine.

Aleksandar Divović kaže da se u odbrani, između ostalog, pozvao na ustavno načelo slobode mišljenja i izražavanja, kao i na evropsku Konvenciju o ljudskim pravima.

– Svoju odbranu, koju sam pred sudom iznosio oko sat i po, zasnovao sam na ustavnom načelu slobode mišljenja i izražavanja, različitim međunarodnim konvencijama i sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava koji štite to načelo. Sud u Požegi je zaključio, u skladu sa pravnim shvatanjem Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije od 25. novembra 2008. godine, da vrednosni sudovi o javnim ličnostima po pravilu ne bi trebalo da potpadaju pod odredbe krivičnog zakonodavstva, jer intervencija u takvim slučajevima nije neophodna u demokratskom društvu, izjavio je Aleksandar Divović.

Političari moraju biti tolerantniji na kritike na svoj račun

Osnovni sud u Požegi je u celosti odbacio tužbu Mitrovićeve, s obrazloženjem da je ktirika na račun javnih funkcionera i ličnosti opravdana i da oni za kritička mišljenja na svoj račun moraju imati veći stepen tolerancije.

– Granice prihvatljive kritike su šire kada je reč o javnim funkcionerima u odnosu na privatna lica. Za razliku od običnih građana, koji to svojstvo nemaju, javni funkcioneri su neizbežno i svesno izloženi pomnom ispitivanju svake njihove reči i dela kako od strane novinara, tako i javnosti uopšte, te stoga moraju ispoljiti veći stepen tolerancije. U skladu s tim, sud je tužbu gospođe Mitrović odbacio, a mene oslobodio svake odgovornosti, rekao je naš sagovornik.

Predsednik opštine Požega podneo tri tužbe protiv Divovića

– Kuriozitet je da je opštinsko rukovodstvo u Požegi od početka godine podnelo više krivičnih tužbi protiv politički neistomislećih sugrađana, i to najčešće za krivično delo uvrede. Ovo nije jedina tužba koju su predstavnici opštinskog rukovodstva podneli protiv mene. Predsednik opštine Požega Milan Božić tužio me je za uvredu čak tri puta i ovo suđenje odlična je uvertira za glavni pretres po tužbama predsednika Božića za isto krivično delo, koji će se održati u julu, zaključio je Divović. 

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *