[rstr_selector]

Sumorni dani čačanske privrede

Prema podacima Regionalne privredne komore Kraljevo, organizacione jedinice Čačak, tokom 2012. godine u gradu na Moravi ugašeno je 85 preduzeća i 13 preduzetničkih radnji.

Da su velika i srednja preduzeća prava retkost u Čačku, govori činjenica da ona čine svega tri odsto ukupnog broja registrovanih privrednih društava, dok su 97 odsto mala preduzeća, uglavnom u privatnom vlasništvu. Trgovine čine više od 40 odsto čačanskih preduzeća.

Čačanska preduzeća su za prvih osam meseci prošle godine ostvarila ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu u iznosu od oko 187,5 miliona dolara, od čega je za uvoz otišlo više od 122 miliona dolara. U odnosu na isti period 2010 godine, izvoz je smanjen za 13 odsto, a uvoz za 22 odsto. Kao i ranijih godina, najviše se izvozi u zemlje bivše Jugoslavije, a najtraženiji su naši gotovi tekstilni proizvodi. Uvozi se pretežno iz zemalja Evropske unije, najviše automobili, pribor i delovi.

Podatak iz marta prošle godine govori da je u Čačku oko 26 hiljada zaposlenih, a da je više od pet hiljada zapravo na državnom ili gradskom “hlebu”. Više od 45 odsto zaposlenih radi upravo u malim preduzećima, a najveći broj firmi zapošljava manje od 10 radnika ili uopšte nema zaposlenih. Nezaposlenih je 10.589, skoro polovina je starija od 40 godina, a više od 640 Čačana na posao čeka duže od jedne decenije.

Prošle godine, prema podacima lokalne Službe za zapošljavanje, poslodavci su prijavili potrebe za ukupno 711 radnika. Broj onih koji su ostali bez posla sve je veći, jer su proizvodnju prošle godine prekinuli radnici u “Čipsari”, “Fabici harije” dok su radnici “Cera” započeli štrajk.

Ali ipak, posle decenije i po u Čačku je prošle godine otvorena jedna nova fabrika. Čačanski “Elektrovat” je sa francuskim “Šnajder elektrikom” započeo proizvodnju opreme za transformatore, a novi vlasnici “Čipsare” najavljuju bolje dane za ovo preduzeće.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024