Suša umanjila prinose kukuruza i povrća

Suša umanjila prinose kukuruza i povrća

0

Sada je već izvesno da će ovogodišnja suša ostaviti velike posledice na rod skoro svih ratarskih kultura, a na prvom mestu kukuruza i povrća.

Milan Damljanović, stručnjak za ratarstvo čačanske Poljoprivredne službe, kaže da će prinosi kukuza u pojedinim čačanskim selima biti manji i do 40 odsto, a situacija nije ništa bolja ni u povrtnjacima, naročito u onima koji nisu navodnjavani.

– Imamo izuzetnu sušu ove godine i evidentno je da je na mnogim ratarskim kulturama, gde ne postoje sistemi za zalivanje, došlo do problema. Očekuje se pre svega umanjenje roda kukuruza za 30 do 40 odsto, a suša je ostavila dosta posledica i na pasulju, boraniji i nekim drugim povrtarskim biljkama, koje i ako su zalivane, jednostavno nije bilo dovoljno vazdušne vlage da bi došlo do pravilnog oprašivanja i zametanja plodova, pa je prinos jako umanjen. U našem kraju što se povrtarskih kultura tiče, situacija je nešto bolja kod povrtara koji imaju sisteme za navodnjavanje, se, recimo kupus i paprika u tim zasadima za sada dobro drže, naprotiv, ovo vreme im i odgovara. Međutim, u brdskoplaninskom području gde je prisutna skoro potpuna nestašica vode, svedoci smo da su bašte, krompirišta, kao i sve druge ratarske kulture pod nepovoljnim uticajem suše i da tu teško da može da dođe do nekog boljitka, čak i ako padne najavljena kiša – rekao je Milan Damljanović.

POSTAVI ODGOVOR