Susnežica i sneg u većem delu zemlje

Susnežica i sneg u većem delu zemlje

0
Foto: Dženarika info
Vremenska prognoza

Na drugi dan Božića u Srbiji će padati sneg, samo se na istoku, zbog nešto više temperature očekuju mešovite padavine: kiša, susnežica i sneg.
U nižim krajevima se očekuje formiranje manjeg snežnog pokrivača, a u brdsko-planinskim dalje povećanje visine snega. Vetar slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura od -4 do 2 stepena, najviša dnevna od -2 do 1, na jugoistoku i istoku i do 4 stepena.
U Čačku i okolini danas će biti oblačno sa slabim snegom. Duvaće slab severoistočni vetar, jutarnja temperatura biće oko – 1 stepen, a najviša dnevna do 3 stepena.

Bioprognoza

Relativno nepovoljna biometeorološka situacija će izazvati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih. Oprez se savetuje srčanim bolesnicima i astmatičarima. Kod osetljivih osoba su očekivani depresija, kao i bolovi u zglobovima i mišićima.

Policijska uprava

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije u Čačku, Gornjem Milanovcu i Ivanjici u toku jučerašnjeg dana nijebilo saobraćajnih nezgoda, a u Lučanima se dogodila jedna u kojoj pored pričinjene materijalne štete, nije bilo povređenih. Radarske kontrole biće do 22.00 časa u Mrčajevcima i na obilaznici oko Čačka.

Stanje na putevima

Drugi Božićni dan u većini krajeva Srbije donosi susnežicu i sneg zbog čega su kolovozi vlažni i mokri, a zbog hladnog vremena postoji opasnost od poledice i mogućeg proklizavanja vozila. Zimski uslovi vožnje sa snegom na kolovozu vozače očekuje na putevima u planinskim predelima gde ne treba kretati bez dobrih zimskih guma i kompletne zimske oprema.
Svi putevi ka zimskim turističkim centrima su prohodni, na njima ima mestimično raskvašenog ili ugaženog snega do 5 cm, a putevi sa mestimičnim snegom na kolovozu očekuju vozače i u planinskim predelima Ivanjice, Sjenice, Novog Pazara, Valjeva, Požege, Užica, Nove Varoši i Prijepolja. Na pojedinim manje frekventnim putevima II i III prioriteta održavanja uvedena je zabrana kretanja kamionima sa prikolicom i šleperima.
Očekuje se pojačan saobraćaj na graničnim perlazima, naročito na izlazu iz Srbije i terminalima koji vode ka zemljama Zapadne Evrope. Na našim putničkim terminalima trenutno nema zadržavanja dužih od 30 minuta, osim na Horgošu i Batrovcima gde su između 60 i 90 minuta.
U cilju bržeg prolaska i kraćeg zadržavanja na graničnim prelazima sa Mađarskom i rasterećenja Horgoša i Kelebije, granični prelaz Bački Vinogradi radi od 7 do 22 časa, dok je prelaz Bajmok otvoren od 7 sati do ponoći. Granični prelaz Batrovci je najopterećeniji prelaz sa Hrvatskom, dok se u danima pojačanog saobraćaja na prelazima Šid, Sot, Ljuba i Ilok uvek brže prolazi.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR