Sutra Biciklijada u Čačku

Sutra Biciklijada u Čačku

0

U Čačku će sutra biti održana Biciklijada, masovna biciklistička vožnja ulicama grada u dužini od 13 km. Biciklijadu organizuje biciklistički klub Borac u okviru projekta „Vozi bicikl, živi zdravo i kvalitetno“ koji finansira NIS u okviru programa „Zajednici zajedno“.

Trka će početi u 17:30h, a voziće se sledećim ulicama: Kuželjevom, Devet Jugovića, Dragiše Mišovića, Radenka Janjića, Nikole Tesle, Beogradskom, 1. Oktobra, Crvene Armije, Gvozdena Paunovića, Budimira Miloševića, Heroja Đurakića, Slavka Krupeža, Milenka Nikšića, Bate Jankovića, Ljubićkom, Svetog Save, Cara Dušana, Kralja Petra, Veselina Milikića, Pigovom, Vojvode Stepe i Gospodar Jovanovom.Planirano je da učesnici trku završe u 18:15 na gradskom Trgu.

Na gradskom trgu predviđen je prigodan program kako pre polaska, tako i po dolasku karavana. Biće održano i više takmičenja u spretnosti vožnje bicikla kao i puž trka, a najspretnije bicikliste, kao i najmlađeg i najstarijeg učesnika očekuju nagrade.Učesnici biciklijade su u obavezi da poštuju saobraćajne propise i da voze desnom stranom puta. Za regulisanje saobraćaja i sprovođenje mera bezbednosti zaduženi su redari na biciklama i saobraćajna policija.

Ova biciklijada ima za cilj da promoviše bicikl kao zdravo i ekološko prevozno sredstvo kao i da podigne svest građana Čačka o značaju vođenja zdravih stilova života. Iako Čačak ima izuzetno povoljnje prirodne uslove za razvoj biciklističkog saobraćaja oni nisu iskorišćeni. U gradu postoji samo 2 km biciklističkih staza a bicikl se kao prevozno sredstvo nedovoljno koristi. U narednom periodu u okviru projekta „Vozi bicikl, živi zdravo i kvalitetno” biće organizovano više dešavanja i to: Biciklijade do Koštunića i Slatinske banje, Edukativni kamp za srednjoškolce na Kablaru, uređenje parkirališta za bicikle u gradu, organizacija predavanja, projekcija filmova i izložbe fotografija.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR