Sutra počinje jubilarni Memorijal „Nadežde Petrović“

Sutra počinje jubilarni Memorijal „Nadežde Petrović“

"Svih ovih 60 godina, sećajući se Nadežde, naš grad kroz Memorijal afirmiše umetnost i umetnike, odnosno kreativno stvaralaštvo, a ono kasnije postaje važno kulturno nasledje odnosno identitet vremena u kome je nastajalo što je osnovna misija ovako definisane manifestacije savremene umetnosti."

0

Jubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović, biće otvoren u sutra u 13 časova u Umetničkoj Galeriji „Nadežda Petrović“. Ovogodišnji Memorijal se održava pod nazivom „Na jug, na jug! Idemo na jug!“, a na njemu će biti predstavljeni radovi 30 umetnika iz bivših jugoslovenskih republika i Bugarske, kaže Branko Ćalović, direktor Umetničke Galerije „Nadežda Petrović“.
– Memorijal Nadežde Petrović je najstarija i jedna od najznačajnijih manifestacija iz oblasti savremene vizuelne umetnosti i to na teritoriji cele Srbije, a ove godine obeležavamo 60 godina postojanja. Ovogodišnji selektor Memorijala je prof. dr Sarita Vujković, muzejska savetnica i direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, a celokupni vizuelni identitet je osmislio grafički dizajner Nemanja Mićević. 30. Memorijal će biti mesto ponovnog susreta, spajanja i okupljanja, u stvari jedna vrsta interakcije savremene umetnosti i publike, a sve u kontekstu naše jubilarne šezdesetogodišnjice. Koncept memorijala se bazira na broju od 30 umetnika sa područja Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bugarske. Zbog svog obima i značaja, izložba „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ biće postavljena na 11 gradskih lokacija i u 6 galerijskih prostora. U pitanju su prostori Umetničke galerija „Nadežda Petrović“, Galerije „Risim“, Doma kulture, Međuopštinskog istorijskog arhiva, Narodnog muzeja, Konaka gospodar Jovana Obrenovića, kao i pet lokacija u javnom prostoru – na Rimskom trgu, Rimskim termama, platou ispred Doma kulture, izlogu Službenog glasnika i Gradskom parku.
Naziv ovogodišnjeg Memorijala aludira na popularni usklik koji je odražavao industrijski i modernizacijski napredak Srbije krajem XIX i početkom XX veka. U tom uskliku vidimo da je on težio jugu, to je vreme kada je kroz Sićevačku klisuru prošla železnička pruga vozeći i učesnike Prve jugoslovenske kolonije 1905. godine čiji je osnivač upravo bila Nadežda Petrović. Taj prefiks „južni“ koji je prožet u nazivu govori o potrebama migracija i kretanja, o drugim kataklizmama ratne, ekonomske i neke druge vrste traume na prostorima bivše Jugoslavije. Jednostavno ta prirodna potreba za jugom danas je zamenjena tražnjom i hrljenjem na zapad u svim našim segmentima, a kako je reč o 30-toj izložbi Memorijala, bilo je važno napraviti određena poređenja sa Nadeždinim radom, odnosno sa njenim idejama i tako je podvučena paralela sa umetnicima i učesnicima prve Jugoslovneske kolonije 1905. čime smo praktično otvorili jedan zanimljiv istorijski dijalog sa radom velikana modernizma na našim prostorima.

Zajednički projekat vodećih institucija kulture iz Čačka, Cetinja i Banjaluke

Memorijal će biti otvoren do 10. novembra, a pratiće ga zajednički regionalni projekat koji je osmišljen sa ciljem povezivanja vodećih institucija kulture iz Čačka, Cetinja i Banjaluke, kaže Ćalović.
– Ovogodišnji Memorijal prati posebno kreiran zajednički regionalni projekat pod nazivom „Teritorija kulture“, koji je osmišljen sa ciljem povezivanja vodećih institucija kulture iz Čačka, sa Cetinja i Banjaluke. U okviru ovog zajdeničkog projekta Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ će zajedno sa parterima Muzejem savremene umetnoti Republike Srpske iz Banjaluke i Narodnim muzejom Crne Gore na Cetinju, realizovati razne programske aktivnosti koje će biti prezentovane na ovoj najstarijoj i najprestižnijoj bijenalnoj manifestaciji u regionu. U okviru ove zajedničke istraživačke platforme namenjene razvoju kreativnog i otvorenog dijaloga namenjenog mladima, realizovaće se škola za kritiku i umetnost, koja će pratiti Memorijal a istovremeno će se odvijati u Čačku, Cetinju i Banja Luci tokom trajanja izložbe.

Čačanska Gimnazija mesto održavanja prvog Memorijala pre šest decenija 

Prvi Memorijal posvećen Nadeždi Petrović održan je pre 60 godina u čačanskoj Gimnaziji, a godinu dana kasnije osnovana je Umetnička galerija sa cilje da nastavi sa održavanjem Memorijala, kaže Ćalović.
– U svečanoj sali Gimnazije u Čačku, 1. septembra 1960. godine otoren je prvi Memorijal Nadežde Petrović. Umetnička galerija je osnovana 1961. godine odlukom Narodnog odbora sa prevashodnim ciljem da organizuje Memorijal i radi na afirmaciji i prezentaciji savremene umetničke prakse. Svih ovih 60 godina, sećajući se Nadežde, naš grad kroz Memorijal afirmiše umetnost i umetnike, odnosno kreativno stvaralaštvo, a ono kasnije postaje važno kulturno nasleće odnosno identitet vremena u kome je nastajalo što je osnovna misija ovako definisane manifestacije savremene umetnosti.
Branko Ćalović je naglasio da se Umetnička galerija i grad Čačak mogu pohvaliti da je Memorijal najstarije bijenale i da je važna tačka susreta umetnika različitih generacija, različitih umetničkih polazišta i opredeljenja celog ovog regiona.
Vizuelni identitet 30. Memorijala Nadežde Petrović koncepcijski je povezao Fikus, najveće i najstarije južno drvo na Balkanu, koji već pedeset godina nesmetano raste, šireći se i popunjavajući prostor Doma kulture u Čačku. Ovaj fikus je nesumnjivo najneobičniji identitetski simbol grada, izrastao u specifičnim uslovima nadahnjujući se kulturom. Njegova bujna krošnja i velika lisna masa, isprepletena brojnim izdancima, deluje kao rizom prepun lateralnih širenja koji podsećaju na Delezov i Gatarijev rizomski diskurs, toliko blizak kontekstu savremene umetničke prakse.

POSTAVI ODGOVOR