Sutra počinje užički „Žestival”

Sutra počinje užički „Žestival”

Ovaj Festival već petu godinu okuplja najbolje proizvođače voćnih rakija, domaćih sireva, meda, lekovitog bilja i drugih tradicionalnih proizvoda, a ove godine će  više 80 izlagača iz zemlje i regiona predstaviti svoje proizvode

0

U Užicu sutra počinje peti po redu Međunarodni festival prirode i tradicije pod nazivom „Žestival”. Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora „Žestivala”, kaže da ovaj događaj svake godine okuplja veliki broj proizvođača autentičinih tradicionalnih proizvoda iz Srbije, ali i iz regiona, kao i da beleži sve veći broj posetila, pa će ove godine po prvi put trajati šest dana.

– Raduje nas činjenica da svake godine postoji sve veće interesovanje samih učesnika, ali i posetilaca iz celog regiona. Podsetiću da je u pitanju međunarodni festival koji petu godinu okuplja najbolje proizvođače voćnih rakija, domaćih sireva, meda, lekovitog bilja, opreme koja služi za pravljenje tih autentičnih proizvoda, poljoprivredne mehanizacije i drugog. Na našem gradskom trgu će se 25. avgusta, kada je centralni dan manifestacije, okupiti preko 80 izlagača iz naše zemlje, kao i iz Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

„Cilj festivala je da tradiciju poveže sa strukom i naukom”

„Žestival” ima za cilj promociju srpskih domaćinstava koja se bave proizvodnjom tradicionalnih proizvoda i uspostavljanje poslovnih kontakata kako bi se tradicija povezala sa strukom i naukom.

– Na taj način želimo da od takve manifestacije napravimo poslovne susrete. „Žestival” nije samo festival pesme i muzike, već jedan poslovni događaj. Sve više je neophodno promovisati one ljude koji u svojim porodičnim manufakturama stvaraju novu vrednost. Među 80 izlagača će ove godine biti veliki broj lokalnih proizvođača koji prave prirodne organske sokove, džemove, ajvare, ratluke… Festival je mesto gde se skuplja velika energija i veliki broj novih ideja. Svi ljudi koji dođu, moći će da vide nova dostignuća. Cilj je da našu tradiciju povežemo sa strukom i naukom, kaže Branislav Mitrović.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR