Sutra protest malinara u Prijepolju: Hladnjačari nas ignorišu, tražimo od države da...

Sutra protest malinara u Prijepolju: Hladnjačari nas ignorišu, tražimo od države da reaguje

Malinari iz Užica, Priboja i Prijepolja sutra će na dva sata blokirati saobraćaj na magistrali koja vodi ka Crnoj Gori kako bi skrenuli pažnju na nemogućnost rešavanja problema sa hladnjačarima od kojih ne dobijaju odgovor o akontnoj ceni maline

0

Sezona berbe malina se približava, a malinari i dalje čekaju odgovor hladnjačara u vezi sa ovogodišnjom otkupnom cenom maline. Hladnjačari konstantno odbijaju razgovor sa malinarima, pa su proizvođači ovog voća odlučili da na sebe skrenu pažnju pre početka ovogodišnje berbe.

Slađana Stanković, predsednica Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice, kaže da će sutra u Prijepolju u 14.00 časova održati mirne proteste i na dva sata blokirati saobraćaj na magistrali koja vodi ka Crnoj Gori, a pridružiće im se i udruženja „Limska dolina“ iz Priboja i Prijepolja.

„Ako i ove godine budemo u minusu, ostaje nam samo da pokosimo malinjake”

– Posle svih pregovora koje smo vodili prošle godine, posle svih obećanja čijim ispunjenjima smo se nadali, rešili smo da ove godine pre početka branja izrazimo neki naš revolt i nezadovoljstvo. Nakon svih napora nismo naišli na rezultate koji bi nas mogli ove godine uvesti u malinjake sa manje briga i problema nego što smo ih imali prošle godine. Hladnjačari nijednog momenta nisu želeli da sednu za sto sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, da nam jasno i glasno kažu šta možemo da očekujemo ove godine, s obzirom na to da oni već u oktobru počinju da potpisuju svoje ugovore za narednu godinu i oni znaju makar 70 odsto od toga koliko im treba za sledeću godinu po potpisanim ugovorima. Oni imaju stav da mi moramo raditi i igrati po nekim njihovim pravilima, a mi taj luksuz sebi ne možemo da dozvolimo. Prošle godine smo ga dozvoli, ali ako još jednu godinu budemo radili sa minusom, svi ćemo doći u situaciju da uzmemo kose i trimere i da pokosimo svoj malinjake, kaže Stankovićeva.

Malinari imaju dva zahteva

Slađana Stanković kaže da će ovoga puta izaći sa samo dva zahteva, a to je da minimalna akontna cena bude 1,5 evra i da se premijerka Ana Brnabić uključi u rešavanje ovog problema.

– Naši zahtevi su bili da se formira nacionalni savet. Od Ministarstva trgovine smo zahtevali da se isprati koliki je uvoz, a koliki je izvoz naših malina, kao i koliko malina ima na zalihama, kako se ne bi stalno pričalo o hiperprodukciji o velikim zalihama malina koje su ostale od prethodnih godina. Sada ćemo izaći sa samo dva zahteva, a to su da akontna cena koja ne mora biti ni krajnja, bude minimalna cena kojom ćemo mi proizvođači moći da pokrijemo naša ulaganja, i da to bude 1,5 evra. Takođe ćemo tražiti da se premijerka Ana Brnabić uključi u rešavanje ovog problema, kaže naša sagovornica.

POSTAVI ODGOVOR