Претрага
[rstr_selector]

Sutra se obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Sutra se obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Tim povodom Policijska uprava u Čačku, Školska uprava i Crveni krst organizuju u čačanskom Domu učenika  multimedijalno predavanje na temu „Prevencija trgovine ljudima“.  Rada Karanac, savetnik u Školskoj upravi u Čačku kaže da je predavanje namenjeno školarcima, njihovim roditeljima, ali i svim zainteresovanim građanima.
– Prvenstveno je namenjeno srednjoškolcima, učenicima VII i VIII razreda osnovnih škola, nastavnicima, roditeljima, ali i svima onima koji žele da se informišu o problemu trgovine ljudima. Biće prikazani inserti iz dva filma koji su posvećeni upravo prevenciji trgovine ljudima. Jedan od predavača će biti policijska inspektorka iz PU Čačak Dubravka Aksentijević iz odeljenja za strance. Pored nje, prisutnima će se obratiti i volonteri Crvenog krsta. Oni će govoriti o aktivnostima i akcijama koje oni preduzimaju kada je u pitanju prevencija trgovine ljudima, rekla je Rada Karanac.

Uvideti problem bez obzira koja vrsta nasilja je u pitanju

Ona ističe da je vrlo važno da na ovo predavanje dođu i učenici, nastavnici i roditelji, ali i ostali građani.
– Važno je pisustvovati ovom predavanju iz razloga što trgovina ljudima predstavlja jedan najgrublji način kršenja ljudiskih prava i jedno od najtežihj krivičnih dela protiv čovečnosti. U Srbiji je 2003. godine uvedeno kao krivično, a 2005. godine su sva ministarstva u našoj zemlji potpisala određene protokole o sprečavanju, suzbijanju i kažnjavanju trgovine ljudima. Od ove godine Ministarstvo prosvete je u okviru prevencije nasilja poseban akcenat stavilo na trgovinu ljudima. Kada kažemo trgovina ljudima, svi treba da znaju da ona podrazumeva jedan aspekt, čitavu lepezu problema sa kojima se susrećemo.  i nešto što vidimo, a možda i ne znamo da se upravo radi o trgovini ljudima, navodi Rada Karanac i dodaje da je zapravo informisanje po pitanju prevencije svih oblika nasilja jako važno.

Predavanje u Domu učenika počinje u 19.00.

Prema rečima Rade Karanac, sutra će sve škole na teritoriji Moravičkog okruga u okviru svojih ustanova obeležiti Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima i to aktivnostima koje su sami osmislili.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *