Sutra u Čačku zaprašivanje komaraca, apel pčelarima da zaštite pčele

Sutra u Čačku zaprašivanje komaraca, apel pčelarima da zaštite pčele

Tretman će se vršiti u Parmencu, Košutnjaku, u gradskom jezgru bliže obali Morave, Atenici, Donjoj Trnavi, Ljubiću, Konjevićima, Baluzi

0
Foto: Pixabay

Sutra će u Čačku biti sprovedena akcija suzbijanja odraslih formi komaraca zaprašivanjem sa zemlje. Akcija će se obaviti od 19 do 22 časa na lokacijama gde je primećena najveća koncentracija komaraca, kaže Aleksandar Maksimović, upravnik Radne jedinice „Zoohigijena“ čačanskog Komunalca.

– Nakon prvog larvicidnog tretmana koji je obavljen pre nekoliko meseci, stvorili su se uslovi, pre svega vremenski, da odradimo i ovaj tretman sa zemlje uništavanjem odraslih formi komaraca. Ekipe firme „Visan“ će u subotu proći uobičajene koridore kojima će se zaprašivati komarci, a to se pre svega odnosi na priobalje Morave jer tu ima najviše bara i mesta koja su najpogodnija za razmnožavanje komaraca. Tretman će se vršiti u Parmencu, Košutnjaku, u gradskom jezgru bliže obali Zapadne Morave, u Atenici na lokaciji Prelići, u Donjoj Trnavi i deo nizvodno sa desne strane Morave. Što se tiče leve strane, krenuće se od Staze zdravlja, zatim će se tretirati prostor Sajmišta, Suva Morava, Ljubić kej, Ljubić polje, Konjevići, Baluga i deo terena nizvodno u zavisnosti od potrebe. Ekipe „Visana“ su redovno na terenu i imaju tačne lokacije gde najviše ima komaraca i prema tim rezultatima ta mesta će se intenzivno tretirati.

Upozorenje za pčelare

Pčelari u navedenom periodu treba da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela.

– Ako pčele nije moguće izmestiti iz zone tretmana, neophodno je preduzeti sledeće mere: noć pre tretmana pčele treba zatvoriti, ventuse na košnicama ostaviti otvorene, ispod poklopne daske u hranilice sipati čistu pijaću vodu, poletišta suziti rešetkom da bi se sprečilo izletanje pčela. Ako su izuzetno visoke vrućine, košnice hladiti vodom i ujutro nakon tretmana poletne daske oprati čistom vodom kako bi se eventualno ukloniti tragovi ovih preparata kojima se vrši tretman, a koji su inače otrovni ne samo za komarce već i za pčele. Pčelari već znaju šta treba da urade, ali mi se trudimo da naše aktivnosti sprovodimo u onom periodu kada pčele nisu aktivne, kada miruju u košnicama. Ne bi trebalo da bude problema, ali preventivne mere su uvek dobre i ne treba ih zanemariti da ne bi bilo posledica.

POSTAVI ODGOVOR