Претрага
[rstr_selector]

Tajanstveni Ukrajinac otkupljuje kosu po Srbiji

Pune četiri godine, tajanstveni Ukrajinac u nekoliko gradova, među kojima je i Čačak, kupuje kosu od građana Srbije.

 Poslednjih nekoliko dana bandere i stubovi rasvete grada na Moravi ponovo su oblepljeni obaveštenjima da će ovaj neobični otkupljivač 28. januara od Čačana kupovati kosu u frizerskom salonu koji se nalazi u ulici Devet Jugovića.
Trgovac iz Ukrajine još kada je prvi put kročio u Srbiju, bio je izričit da kupuje isključivo prirodnu, nefarbanu kosu dužine od 35 santimetara. Prema rečima zaposlenih u frizerskim salonima u gradovima gde se obavlja otkup, pre četiri godine, bilo je mnogo više onih koji su iz škrinja vadili i prodavali kike. Frizeri kažu da su mnogi kosu sekli i prodavali iz nužde, a mnogi su dolazili iz radoznalosti. Njihova znatiželja bila je usmerena na dalju sudbinu kose, ali i za cenu koju su za nju mogli da ostvare. Bilo je i onih koji su odsečenu bujnu pletenicu vraćali kućama jer su procenili da ponuđeni iznos nije u srazmeri sa emocijama koje za nju gaje.
Tokom svih ovih godina, Ukrajinac nikome nije želeo da otkrije svoj identitet, tvrdeći da na taj način čuva ovo tržište od drugih otkupljivača, međutim, nije krio da radi za fabriku koja se bavi izradom vlasuljarskih umetaka, tupea, perika, brada i brkova. U prethodnom periodu za sto grama kose plaćao je 800 dinara, a za pletenice od, recimo, pola metra dve do dve i po hiljade. U ovoj neobičnoj trgovini, za sada je najbolje prošao jedan Levčanin koji je u Kragujevcu za četiri pletenice žene i ćerke dobio više od 20.000 dinara.
Inače, u Beogradu već godinama postoje, doduše, retka mesta gde se vrši otkup kose. U prestonici se za sto grama kose može dobiti oko 30 evra, uslov je takođe da je kosa prirodna i kvalitetna.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *