[rstr_selector]

Tarifni sitem uvećava račune za grejanje

Čačak je među prvim gradovima u Srbiji uveo tarifni sistem naplate grejanja, a po novoj metodi naplate obračun se sada vrši po količni utrošene toplotne energije, a ne po kvadratu kao što je to ranije bio slučaj.

Mnogim Čačanima, zbog uvođenja ove novine računi za grejanje biće veći tokom zimskog perioda. Petar Domanivić, direktor Javnog komunalnog preduzeća za grejanje „Čačak“ govori o tarifnom sistemu naplate, ali i načinima na koje građani mogu da uštede.

– Tarifni sistem stupio je na snagu 1. avgusta ove godine, znači ukinut je kvadratni metar kao obračunska kategorija i sada će se grejanje obračunavati prema kilovat času utrošene toplotne energije, znači računi sadrže fiskini i varijabilni deo. Fiksni deo računa plaća se tokom cele godine i on je negde oko 26 do 27 odsto računa, sve drugo je varijabilni deo računa. Korisnici će varijabilne troškove imati samo u periodu grejne sezone. Znači, sada avgustvoski račun koji smo podelili ovih dana sadrži samo fiksne troškove, takav će biti i septembarski račun, dok recimo u oktobarskom računu imamo 15 dana grejanja pojaviće se mali varijabilni deo. Veće račune korisnici mogu očekivati u toku intenzivnog grejanja znači decembra, januara, eventualno februara iduće godine. Varijabilni deo počinje ponovo da pada i u toku perioda letnje sezone, kada nema grejanja i ponovo se plaća samo fiksni trošak. Veće račune mogu da očekuju oni koji možda stanuju u zgradama niže energetske efikasnosti ili oni koji nisu redovno plaćali grejanje, pa imaju zaostali dug. Ali ne mora da znači da će računi generalno biti viši – izjavio je Petar Domanović.

Tarifni sistem je već u primeni u većim gradovima u Srbiji – Nišu, Zrenjaninu, Subotici, Šapcu..

Domanović je naglasio da stimulacija za plaćanje prema trenutnom zaduženju od 5 odsto i dalje važi, ukoliko korisnici do 20. u mesecu izmire račun mogu očekivati popust od 5% što nije zanemarljivo jer na nivou grejne sezone on može dostići cifru do gotovo jednog mesečnog „zimskog“ računa. Za većinu Čačana koji se greju sa neke od gradskih toplana, od presudnog značaja biće cifra utrošenih kilovata toplotne enegrije koja se meri kalorimetrima. Međutim , u Čačku nisu svi ugradili ovaj uređaj.

– Grad Čačak ima negde oko 8500 stanova, a oko 3 300 stanova imaju mogućnost individualnog merenja. Za sada je ugrađeno oko 2000 pojedinačnih kalorimetara. Gde je moguće merenja na nivou pojedinačnog stana varijabilni deo će se meriti prema direktnom utroško koji se očita na kalorimetru. Gde to nije moguće merno mesto je toplotna podstanica u toj konkretno zgradi i meriće se shodno učešću ukupne kvadrature koja se greje u toj podstanici pa prema tome će se određivati učešće pojedinačnog stana. Znači ukoliko je učešće vaše kvadrature vašeg stana recimo 3% u učešću ukupne kvadrature koja se greje sa te podstanice sa ta tri posto će se učestvovati i u očitanoj energijie u kilovat časovima koja se očita sa te podstanice znači to je za sada parametar, a nadgradnja tog sistema je moguća sa ugradnjom delitelja pojedinačnih delitelja toplote i termostatsih ventila po svakom radijatoru. Tu će se pojaviti firme koje će to raditi i koje će davati komplet koji ide na svako grejno telo znači delitelj toplote i termostatski ventil negde oko 50 evra po grejnom telu, a već su se pojavile ponude da se taj sistem daje na 12, 18 čak i 24 meseca – zaključuje Domanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *