[rstr_selector]

Tkanje čuva tradiciju

Besplatna škola tkanja

Centar za kulturu u Guči, u ponedeljak 3. oktobra, organizovaće školu tkanja u okviru projekta “Rajka Borojević-heroina jednog vremena“. Prema rečima Snežane Ašanin, kustosa Narodnog muzeja u Čačku, cilj ovog projekta je da podseti sugrađane da je Dragačevo u jednom periodu bilo prava riznica domaće radinosti.

Kako Ašanin navodi, već ima zainteresovanih žena, a u planu je da se u projekat uključe i učenici osnovnih i srednjih škola. Prenoseći ovu tradiciju na generacije koje dolaze, sačuvaće se od zaborava ime Rajke Borojević i vrednih dragačevskih tkalja.

Stalna muzejska postavka tkačkih proizvoda

-Želja nam je da u zgradi Muzeja trube napravimo stalnu postavku koja bi se odnosila na Rajku Borojević i dragačevske tkalje. U tome nas je podržalo i Ministarstvo kulture, rekla je Ašanin.

Rajka Borojević i emancipacija dragačevskih žena

Rajka Borojević bila je učiteljica, koja je dragačevske žene podučavala osnovnim znanjima o higijeni, ishrani, podizanju dece i lepom ponašanju. Podstakla je žene da se bave tkanjem i zajedno sa njima prvih deset godina radila dobrovoljno iz želje za obrazovanjem. Nakon toga izgradila je skroman zadružni dom, koji je danas zatvoren.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *