Претрага
[rstr_selector]

Topljenje snega u čačanskom kraju neće bitno povećati vodostaj

Nakon nekoliko ledenih dana, prema najavi meteorologa očekuje nas toplije vreme, a ukoliko bude i naglog porasta temperature doći će i do brzog topljenja snega.

Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Čačku, kaže da količina snega koja je pala na čačanskom području ne može da prouzrokuje značajniji porast nivoa reka i eventualne poplave.

– Mi svakodnevno pratimo meteorološku situaciju. Na većem delu teritorije našeg okruga je palo od 20 do 40 centimetara snega, a u brdsko-planinskim područjima i više. Imali smo izrazito niske temperature, a najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda su da sledi otopljenje i da će to biti dani kada se temperatura neće praktično ni spuštati ispod 0 stepeni, što znači da će sasvim sigurno doći do topljenja snega. Međutim, dosadašnje padavine ne mogu da prouzrokuju poplave na našem području, do njih može doći samo ukoliko bude bilo novih padavina. Mi ćemo svakako pratiti situaciju i naša služba je spremna da odgovori svakom zadatku koji se odnosi na naš deo posla, a to je pre svega spašavanje ugroženog stanovništva, rekao je Broćić.

Džakovi sa peskom najsigurniji način zaštite od poplava

On savetuje građanima da, ukoliko dođe do naglog otopljavanja snega, i ako smatraju da postoji opasnost da im domaćinstva budu poplavljena, na vreme postave džakove sa peskom.

– Najsigurniji način zaštite od poplava jesu džakovi sa peskom. Što se tiče useva, oni se ne mogu zaštiti, ta varijanta ne postoji, to bi bilo skupo i građani to ne mogu izvesti, rekao je naš sagovornik.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести