[rstr_selector]

Toskanski pristup učenja mališana u čačanskim vrtićima

U Predškolskoj ustanovi „Moje detinjstvo” u Čačku, 1. septembra prošle godine počela je realizacija projekta „Mobilnost ka promeni” koji se finansira sredstvima Evropske unije.

Prema rečima Suzane Simeunović, direktorke ove Predškolske ustanove, radi se o programu mobilnosti zahvaljujući kojem bi učesnici mogli da steknu određena znanja i iskustva u primenama savremenih koncepcija rada.

Zaposleni na obuci u Firenci

Šest zaposlenih u PU „Moje detinjstvo” imalo je priliku da u septembru i oktobru prošle godine boravi nekoliko dana u Italiji na obuci.

– Izabrali smo šest članova tima, oni su stručni radnici naše ustanove koji pripadaju različitim strukturama. Prošle godine su bili u Firenci gde je realizovana obuka, a sada sledi implementacija svega toga. Određene promene su napravljene u nekim vrtićima. Prošle nedelje smo imali tribinu kojom upoznajemo lokalnu zajednicu, ali i stručnu javnost, o važnim segmentima koji se tiču predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Toskanski pristup koji smo pratili ima pet segmenata koji su vrlo važni, a odnose se na način na koji se sarađuje sa porodicom, zatim na način organizovanja sredine za učenje i na profesionalno usavršavanje vaspitača. Svaki segment prilagođavamo našoj praksi. Prvo smo se bazirali na saradnju sa porodicom i na uređenje sredine, a sada ćemo preći na profesionalni razvoj zaposlenih i pravljenje određenih promena, kaže naša sagovornica.

Ona ističe da im je obuka u Italiji bila značajna jer su naučili na koji način da budu više osetljivi za potrebe dece i njihove porodice i da im pruže što više mogućnosti da budu deo programa koje organizuje Predškolska ustanova.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *