[rstr_selector]

Традиционална Фићијада у суботу у Злакуси, изложбе олдтајмера у Пожеги, Карану и Ужицу

По плану, предвиђена је кружна вожња на релацији Злакуса-Пожега-Луново Село-Каран-Рибашевина-Ужице-Крчагово-Поточање-Крвавци-Потпеће-Злакуса. Током ове туре биће организоване и изложбе Заставиних возила у Злакуси, на Градском тргу у Пожеги, код Беле каранске цркве и у Ужицу на Тргу партизана.

Четврта по реду Фићијада, у организацији Етно удружења „Завичај“, Етно парка „Терзића авлија” и ужичких фићиста, одржава се у Злакуси у суботу 23. септембра. Манифестација се организује под слоганом „Фићијадом кроз село”, јер је један од циљева промоција села Златиборског округа, каже Саша Дрндаревић из Етно парка „Терзића авлија”. Саговорник наводи да је за овогодишњу Фићијаду пријављено 50 учесника из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, а поред промотивне вожње, биће одржане и изложбе ових олдтајмера у Пожеги, Карану и Ужицу.

– Пријављено је 50 аутомобила Застава 750. Углавном су то учесници из свих крајева Србије и региона. На овогодишњој Фићијади имамо госте из практично из свих крајева. Велико интересовање за учешће су исказали и љубитељи фиће из Славоније и Далмације, али због поклапања са манифестацијама  које се код њих одржавају у ово време, били су спречени да дођу, иначе би овогодишња Фићијада можда оборила рекорде посећености. По плану, предвиђена је кружна вожња на релацији Злакуса-Пожега-Луново Село-Каран-Рибашевина-Ужице-Крчагово-Поточање-Крвавци-Потпеће-Злакуса. Током ове туре правимо и изложбе Заставиних возила у Злакуси, на Градском тргу у Пожеги, код Беле каранске цркве и у Ужицу на Тргу партизана. Овде је реч о фићама које су произведене до 1985. године када је престала њихова производња. То су све већ олдтајмери, стари преко 30 година, возила Застава 750 и Застава 850 као мало унапређенији модел.

За све учеснике Фићијаде, организатори су припремили симболичне награде које се додељују у више категорија.

– Традиционално, сваке године додељујемо награде за најмлађег учесника Фићијаде, за најстарији модел фиће који дође на манифестацију, за најоригиналнију фићу и за ону најопремљенију. Неки фићисти теже томе да им фића остане у фабричком стању, а неки други унапређују своје аутомобиле. Буде често фића које имају електричне подизаче, петостепени мењач, ауспух који се разликује од фабричког, два хладњака за хлађење, итд. Тако да награђујемо и оне који су највише уложили у своје аутомобиле. А пошто се Фићијада одржава у Злакуси, неизбежно је да, поред плакета, те награде буду из асортимана злакушке грнчарије.

По речима саговорника, план је да ова манифестација убудуће окупи љубитеље и других олдтајмера, али ће фића и даље бити централна тема манифестације.

– Можда проширимо манифестацију, с обзиром на то да је Ужице следеће године Престоница културе, можда је право време да ову манифестацију допунимо и другим олдтајмерима. Иначе, ове године имамо четири власника таквих аутомобила који нису Застава 750, али нам је фића и даље приоритет манифестације.

Љубитељи фиће из Ужица и Злакусе којих, како каже Саша Дрндаревић има све више, покренули су путописну фото-монографију под називом „Фићом преко Балкана”, а фотографије са тих путовања ускоро ће бити доступне на Фејсбук страници ужичких фићиста.

– Већ неколико година нас неколико ужичких фићиста прелазимо велике километраже широм Балкана и радимо на фото-монографији „Фићом преко Балкана”. Управо смо се вратили пре месец дана са једне кружне туре од 2.000 километара. Обишли смо цело Косово, посетили Грачаницу, Газиместан, Призрен, затим целу Албанију, Македонију, Грчку. Прошле године смо са фићама ишли до Словеније. Правили смо туру Корчула, Пељешац, Сплит, Задар, Мостар…А све фотографије ће бити доступне на Фејсбук страници „Ужички фићисти” коју ћемо формирати и на којој ће бити све информације.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести