Tradicionalna srpska svadba kao turistička atrakcija Kosjerića

Tradicionalna srpska svadba kao turistička atrakcija Kosjerića

U etno domaćinstvu ,,Gostoljublje" u Mionici, na drugi dan Uskrsa odigraće se zanimljivo upoznavanje inostranih, ali i domaćih turista sa lokalnim običajima

0
Sa zvanične "Facebook" stranice TO Kosjerić

Snežana Joksimović, direktor Turističke organizacije Kosjerić, najavila je zanimljiv događaj za ponedeljak, 29. aprila od 15:00 časova. Radi se o postavci tradicionalne srpske svadbe, tematskoj turi za posetioce iz Kine pripremljenoj u dogovoru sa agencijom iz Beograda još tokom prošle godine. Termini za naredne ture rezervisani su za čitavo naredno leto, sve do jeseni.

– Predviđeno je da gosti iz Kine aktivno učestvuju u našem programu, običajima i ambijentu iz prve polovine XX veka. Njihove grupe broje od 16 do 32 člana, a kasnije će biti i veće, uz isto toliko domaćih učesnika. Gledali smo da budu zastupljena sva kulturno-umetnička društva, stariji i mlađi. Uloge će biti podeljene i gostima i domaćima, tako da strani posetioci što više učestvuju: recimo, njihovi su mlada, kumovi, barjaktari, a naš je mladoženja i čauš, koji govori šta treba da se radi. Obezbeđen je prevodilac, tako da svi imaju mogućnost da se lepo zabave i igraju, objašnjava direktorka.

Proaktivna turistička priredba

Organizatori su TO Kosjerić, fotograf i snimatelj Branko Ostojić, kao i turističko domaćinstvo ,,Gostoljublje“ u Mionici, gde će se sve odigrati. Više puta je održana proba, sa učesnicima sa strane (kako bi stekli potpunu predstavu o izgledu čitavog performansa), svi detalji su uklopljeni i snimljen je film, dostupan javnosti. Kostimi će biti iznajmljivani na licu mesta – naravno, reč je o srpskoj narodnoj nošnji, koju će gosti kasnije moći i da kupe. Pored garderobe, šminka će takođe biti u skladu sa tematizovanim periodom. Zanimljivo je i to da etno domaćinstvo u kome se sve odigrava ima objekte sa obe strane puta, tako da se gosti dele na ,,mladine“ i ,,mladoženjine“. Prvi odlaze u ,devojački vajat na gornjoj strani puta, gde drugarice spremaju mladu za obred, a drugi su na donjoj strani, kod mladoženjine kuće, odakle se fijakerom odvoze po nevestu, puca se u jabuku i sve po redu. Posetioci Sabora trubača u Guči verovatno pamte veoma sličan, višedecenijski deo programa u vidu improvizacije stare dragačevske svadbe.

– Mislimo da ćemo nakon što budemo prikazali materijal sa realizovanih programa imati još veći broj gostiju. Probni film je postavljen na Youtube-u pod nazivom ,,Tradicionalna srpska svadba Kosjerić“, a sve ima za cilj negovanje i promociju naših običaja i folklora. Želimo da što više posebnog i autentično srpskog stavimo na raspolaganje, ne samo za razgledanje i fotografisanje, već i za učestvovanje u konkretnim ritualima. Ko zna, možda se strani turisti posle ovoga budu odlučili da prave svadbe ovog tipa, zašto da ne, zaključuje Snežana Joksimović.

POSTAVI ODGOVOR