Trenuci sreće u poeziji Tomislava Marinkovića

Trenuci sreće u poeziji Tomislava Marinkovića

Sinoć je u čačanskoj Biblioteci, u okviru programa 56. Disovog proleća, održana promocija najnovije pesničke zbirke Tomislava Marinkovića, laureata Disove nagrade za 2016. godinu

0

„Večito sada”, jedanaesta i najnovija pesnička zbirka Tomislava Marinkovića, čačanskoj publici je predstavljena sinoć, u Maloj sali Gradske biblioteke. U poetskom programu je pored autora učestvovao književni kritičar Gojko Božović, urednik izdavačke kuće „Arhipelag“ koja je prošle godine i objavila knjigu.

Marinković je prisutnima čitao stihove „Uzmi ili ostavi”, „Možda”, „Trenutak sreće”, „Niko”, „On piše”, pesama o svakodnevici koje su „stišanog tona, jednostavnih reči i oblika“. Obraćajući se publici, između ostalog je rekao: „ Od kada sam dobio Disovu nagradu, Čačak je postao moj grad. Tu su lica koja su mi draga i bliska. Bio sam uzbuđen što ću ih ponovo sresti nakon 2016, a sada kada ih srećem u novoj zgradi Biblioteke, još sam više uzbuđen.”

Zaokružen, poetički važan opus

Tumačeći Marinkovićevu poeziju, Gojko Božović ističe kako je delo Tomislava Marinkovića zaokruženo i u tom smislu poetički važno: „Sam naslov zbirke Večito sada nenametljivo i promišljeno govori o tome. Marinković peva jedinstvenim glasom, njegov pesnički svet je običan život ispunjen malim misterijama, tj. malim objavama smisla…Lirski subjekt duboko promišlja o svemu oko sebe i ima svest da se pravi život ne dešava u prošlosti, ni u budućnosti, već isključivo u sadašnjem trenutku. Tomislav Marinković ističe vrednost tih neponovljivih trenutaka.”

Božović je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u novom, reprezentativnom prostoru biblioteke, koji bi trebalo da bude podsticaj kako čitaocima, tako i piscima i zaposlenima. Parafrazirajući misao Ezre Paunda: „na šta bi svaka zemlja ličila kad bi u njoj rasturali pesničke knjige”, Božović se zapitao „na šta bi naša zemlja ličila da postoje ovakve biblioteke po Srbiji”.

U muzičkom delu programa, Matija Ranković, maturant Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković”, izveo je dve kompozicije uz klavirsku pratnju profesora Vesne Janjić.

POSTAVI ODGOVOR