Trepča dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Trepča dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Da bi mogli da planiramo mesto za budući prečistač, sada se radi plan detaljne regulacije koji je trenutno na javnom uvidu, kaže zamenik predsednika mesne zajednice Gornja Trepča

0
Ilustracija

U Gradskoj upravi za urbanizam do 22. januara traje javni uvid Plana detaljne regulacije za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Gornju i Donju Trepču. Predrag Nikitović, zamenik predsednika mesne zajednice Gornja Trepča, kaže da je mesna zajednica u saradnji sa gradom finansirala izgradnju razvodne mreže u dužini od 6 kilometara, ali da se 2013. godine sa tim poslom stalo jer se pojavio problem lokacije na kojoj će biti izgrađeno postrojenje, odnosno gde će se ispuštati otpadne vode.

– Nismo imali planiran prostor, a takve objekte ne možemo da pravimo na poljoprivrednom zemljištu. Upravo tada je ovaj problem došao na razmatranje i došao sam na ideju da se radi plan detaljne regulacije od raskrsnice koja se odvaja za školu i centar sela, u pravcu Čačka. Od te tačke pa uzbrdo, na celom tom urbanom području je već urađen plan regulacije još 2007. godine. Da bi mogli da planiramo mesto za budući prečistač, sada se radi plan detaljne regulacije koji je trenutno na javnom uvidu, rekao je Nikitović.

„Energoprojekt” ponudio dva rešenja

On kaže da su u rešavanju ovog problema, koji je prema njegovim rečima od velikog značaja kako za meštane Gornje i Donje Trepče tako i za banjsko lečilište Atomsku Banju, konsultovali firmu „Energoprojekt” koja im je dostavila dva predloga.

– Bila su u opciji mokra polja, ali je izbegnut taj predlog jer ona traže veliku površinu koju mi ne možemo da nađemo na prostoru Gornje, a ni Donje Trepče. Drugi predlog zavisi od gradskih službi i od Službe za zaštitu životne sredine. „Energoprojekt” nam je predložio kontejnerski tip prečistača koji nije jeftin, ali je neophodan kako bismo rešili ovaj problem, objašnjava Nikitović.

POSTAVI ODGOVOR