Претрага
[rstr_selector]

Tretman za počinioce nasilja u porodici

Tretman za počinioce nasilja u porodici, od kraja godine, biće nova oblast kojom će se baviti tim stručnjaka čačanskog Centra za socijalni rad.

Zakonska regulativa u ovoj oblasti još uvek u našoj državi nije uređena na način da nasilnika obavezuje na lečenje i nadzor. Praksa iz dana u dan beleži sve veći broj slučajeva porodičnog nasilja, nažalost mnogi od njih završe se tragično po žrtve. Statistika još kaže da se 68 odsto žrtava vrati nasilniku koji kao po pravilu, ponovo počini isto krivično delo.

Tretman za počinioce nasilja u porodici sprovodiće se prvenstveno radi sprečavanja ponavljanja nasilja u obezbeđenja sigurnosti žrtava. Radiće se i na tome da počinilac nasilja stekne uvid u svoje loše postupke, da uspostavi samokontrolu ponašanja i da promeni uverenja koja ga vode ka nasilju. Pored Čačka ovakvi tretmani za prestupnike organizuju se još u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Goran Javorac, sociolog, je deo tima čačanskog Centra za socijalni rad koji će raditi sa prekršiocima od kojih neće svi moći da uđu u ovaj program.

– Radiće se i na prevenciji uzroka nasilja u porodici, jer kada se nasilje dogodi jasno je da je već kasno za ozbiljniju reakciju nadležnih. Pored toga treba reći da tamo gde je ovaj tretman kontraindikovan, on se u tim slučajevima neće ni raditi već samo sa onim licima sa kojima je to moguće – izjavio je Javorac.

Tretman za počinioce nasilja u porodici biće i sastavni deo sudske procedure. Javni tužilac ima zakonsku mogućnost da počiniocu nasilja izrekne meru tretmana, pa ukoliko nalaz socijalnih radnika tokom pola godine rada sa njim, bude išao u korist počinioca, njemu kazna može biti umanjena.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *