Trulež ploda dunje smanjila prinos ovogodišnje berbe

Trulež ploda dunje smanjila prinos ovogodišnje berbe

U zasadima čačanskog kraja monilija uzrok truleži ploda dunje

0

Dunja je voćka koja se uspešno može gajiti na oko 700 m nadmorske visine. Prema rečima mr Branka Tanaskovića, stručnog saradnika za voćarstvo čačanske Poljoprivredne službe, razvojem preradjivačke industrije javljaju se sve veće potrebe za ovom voćnom vrstom.

dunja

Vesna Nišavić Veljković, stručni saradnik za zaštitu bilja čačanske Poljoprivredne službe kaže da je uzrok truleži koja je izazvala smanjenje ovogodišnjih prinosa dunje gljiva monilinija fructigena, u narodu poznata kao monilija.

Kako prepoznati moniliju kod dunja?

Simptomi monilije su pege tamnih boja na kojima postoje bele jastučaste naslage koje predstavljaju spore gljive koje služe za širenje infekcije. Do pojave ove bolesti dolazi posebno posle dugotrajnih kiša, naročito ako su kiše nastale posle dužeg sunčanog perioda. U tom period, javljaju se sitne pukotine na plodu koje su golim okom nevidljive. One predstavljaju ulazna vrata za infekciju ploda ovom gljivom, rekla je Vesna Nišavić Veljković.

Zaštita i prevencija

Hemijska zaštita se vrši kada je 10 % cvetova otvoreno i u punom cvetanju, fungicidima namenjenim u te svrhe. U zavisnosti od brzine otvaranja cvetova i vremenskih uslova, treba uraditi još jedno tretiranje ukoliko je to potrebno. Ono što je nakon završene berbe važno je prevencija kojom se sprečava dalje širenje gljive. Ona podrazumeva uklanjanje i obavezno spaljivanje osušenih grana, grančica i zaraženih plodova, zaključuje Veljković.

POSTAVI ODGOVOR